Zoeken

Marokkanen vertrouwen in koninklijke familie

29 oktober 2020 - 10:20 - Marokko

©

Volgens het onderzoeksbureau MIPA hebben Marokkanen het volste vertrouwen in het koningshuis, het gezin en de nationale veiligheid. Zij zien deze instellingen als de bouwstenen van de Marokkaanse samenleving. Minder vertrouwen is er in de Marokkaanse overheid.

De afgelopen tien jaar is het algemeen vertrouwen in de Marokkaanse samenleving afgenomen. Marokkanen rekenen allereerst op hun gezin. Dit is verreweg de meest vertrouwelijke omgeving voor de burgers. Minder vertrouwen is er voor mensen die ze niet kennen of anders in het leven staan dan zij, meldt Hespress.

Marokkanen betwijfelen of de huidige overheid ervoor kan zorgen dat er een verbetering komt in verschillende gebieden, zoals corruptiebestrijding, onderwijs, economie en gezondheidszorg.

Ongeveer 69 procent van de ondervraagden volgt de politiek in het land niet. Ook geven Marokkanen aan dat werkgelegenheid en gezondheidszorg sectoren zijn die de aandacht van de politiek moet hebben.

Uit het onderzoek komt duidelijk naar voren dat burgers het minst vertrouwen hebben in het parlement. Volgens politici komt dit door de media. Zij zouden te weinig oog hebben voor de inspanningen van parlementariërs. Burgers hebben veelal het idee dat er mensen in het parlement zitten op basis van vriendjespolitiek.

De beslissing om pensioenen van parlementariërs af te schaffen, moet voor vertrouwen in de overheid zorgen. Ook suggereert het onderzoeksbureau dat politici meer met de gewone burgers moeten communiceren.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team