Zoeken

Zuid-Afrikaanse en Braziliaanse coronavarianten ontdekt in Marokko

17 maart 2021 - 10:45 - Marokko

©

Terwijl de epidemiologische indicatoren in Marokko zich stabiliseren, zijn er andere signalen die twijfel en zelfs ongerustheid zaaien. De aanwezigheid van nieuwe varianten in het koninkrijk wordt namelijk bevestigd.

De directeur van het biotechnologisch laboratorium van de Faculteit Geneeskunde en Farmacie van Rabat, Azzeddine Ibrahimi, heeft enkele niet erg geruststellende gegevens verstrekt. "De besmettingscijfers die we nu zien zijn stabiel, omdat we de exponentiële verspreiding van de Britse stam nog niet hebben bereikt, die zullen we zeker in de komende weken zien [...] Ik moet er op wijzen dat die Britse stam zich verspreidt en dat de E484 K mutatie ook in Marokko is beginnen op te duiken," meldt Aujourd’hui Le Maroc.

Tests die werden uitgevoerd op meer dan 200 monsters van het virus, tonen aan dat "het duidelijk is dat de opkomst van gemuteerde stammen is toegenomen sinds februari. Daarnaast hebben we ook alle mutaties in Marokko geïdentificeerd," voegde de professor toe in een recente post op zijn Facebook-pagina, waarop hij de bevolking uitnodigt om waakzaam te zijn aan de vooravond van de Ramadan. Bovendien is de mutatie E484 K, die wordt toegeschreven aan de Zuid-Afrikaanse en Braziliaanse varianten, zeer gevaarlijk en maakt zij het coronavirus 13 maal actiever. Zij kan in het ergste geval zelfs de antilichamen weerstaan van mensen die reeds gevaccineerd of geïmmuniseerd zijn, zo merkt dezelfde bron op.

Ter herinnering, 305 nieuwe gevallen van coronabesmetting en 392 genezingen werden geregistreerd tijdens de laatste 24 uur in Marokko, wat een totaal maakt van 488.937 besmettingen sinds het eerste geval werd gemeld in maart 2020, tegen 475.849 genezingen, zei het ministerie van Volksgezondheid afgelopen zondag. Ze benadrukten dat het aantal actieve gevallen 4365 is, tegen 395 ernstige of kritieke gevallen, waaronder 25 beademd moeten worden. Het aantal mensen dat afgelopen zaterdag de eerste dosis van het vaccin kreeg, bedroeg 4.210.770, terwijl 1.471.738 de tweede dosis kregen.

In deze context heeft het Spaanse agentschap EFE Marokko geprezen, door aan te geven dat het koninkrijk succesvol heeft gereageerd op het coronavirus, door zodra het eerste geval opdook, een lockdown op te leggen, beschermende maskers aan te kopen, een "noodtoestand op gezondheidsgebied" af te kondigen en een snelle uitvoering van het vaccinatieproces aan te gaan. Voorzichtigheid is echter geboden met het oog op deze nieuwe mutaties.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team