Zoeken

Zeldzame dinosaurussoort ontdekt in Marokko

3 mei 2024 - 14:00 - Marokko

©

Paleontologen hebben in het Marokkaanse Midden-Atlas de resten ontdekt van een zeldzame soort plantenetende dinosaurussen. De vondst, die de naam Thyreosaurus atlasicus heeft gekregen, biedt nieuwe inzichten in de evolutie van stegosauriërs in het Midden-Jura van Afrika.

De overblijfselen van de Thyreosaurus atlasicus werden gevonden in de stad Nador en beschreven in een studie gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Windwana Research. De studie, uitgevoerd door een internationaal team van onderzoekers, analyseerde botfragmenten, waaronder wervels, ribben en ledematen, van een individu dat ongeveer 6 meter lang was.

Lees ook: Drie nieuwe vliegende dinosaurussen ontdekt in Marokko

Op basis van vergelijkingen met andere stegosauriërs, waaronder exemplaren die in 2021 werden ontdekt in Marokko, concludeerden de onderzoekers dat de Thyreosaurus atlasicus tot de Thyreophora behoorde, een groep gepantserde plantenetende dinosaurussen. De unieke kenmerken van de Thyreosaurus atlasicus, waaronder zijn asymmetrische pantserplaten, suggereren dat deze soort een vroege afstamming was binnen de Thyreophora-familie.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team