Zoeken

Zeldzaam watermonster ontdekt in Marokko

26 december 2023 - 22:30 - Marokko

©

Onderzoekers hebben in Marokko en Japan fossiele resten ontdekt van de mosasaurus, een angstaanjagend aquatisch reptiel dat de oceanen domineerde tot het Krijt-tijdperk.

Het specimen dat in Marokko door onderzoekers van de Universiteit van Bath is gevonden, draagt de naam Thalassotitan atrox. Het wordt beschouwd als een van de gevaarlijkste aquatische roofdieren, iets kleiner van formaat maar uitgerust met conische tanden die uiterst gevaarlijk zijn voor prooien, meldt het Journal of Systematic Palaeontology. De mosasaurus wordt omschreven als "een soort kruising tussen een Komodovaraan, een grote witte haai, een T. rex en een orka," volgens een van de paleontologen die bij de ontdekking betrokken was.

Lees ook: Revolutionaire dino-vondst: Marokko herschrijft geschiedenis

In Azië hebben paleontologen nabij de rivier Aridagawa, in het zuidwesten van het Japanse eiland Honshu, een Megapterygius wakayamaensi gevonden. Dit enorme, ongeveer 72 miljoen jaar oude fossiel is 5 meter lang (en kan tot 17 meter lang worden als volwassene, wat het een van de langste bekende reptielen maakt), heeft 121 wervels, een schedel van 70 centimeter lang en weegt bijna 14 ton. De mosasaurus had een dolfijnachtig lichaam, een alligatorachtige bek, vier peddelvormige vinnen en een lange staart.

Lees ook: Fossiel van Mosasaurus ontdekt in Marokko, met niet eerder geziene ’schroevendraaier-tanden’

In tegenstelling tot andere mosasaurussoorten, had dit exemplaar geen rugvin en waren de achterste vinnen langer dan de voorste. Dit roofdier jaagde in de warmste wateren van de planeet tussen 100 en 66 miljoen jaar geleden, tijdens het Krijt-tijdperk. Net als de dinosaurussen verdween dit dier tijdens de massale uitsterving op de Krijt-Paleogeengrens 66 miljoen jaar geleden.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team