Zoeken

Nieuwe dwergdinosaurus ontdekt in Marokko

18 februari 2024 - 12:00 - Marokko

©

In Marokko hebben paleontologen een nieuwe dwergdinosaurus ontdekt. Het gaat om een lambeosaurine hadrosauride, die de naam "Minqaria bata" heeft gekregen. De vondst is opmerkelijk, aangezien lang werd gedacht dat deze dinosauriërs niet Afrika leefden.

De fossielen van "Minqaria bata" werden gevonden in rotsen die dateren van het einde van het Krijt, ongeveer 68 miljoen jaar geleden. De dwergdinosaurus was relatief klein, met een lengte van ongeveer 3,5 meter.

Lees ook: Nieuwe dinosaurussoort ontdekt in Marokko

Hadrosauriden, ook wel bekend als "eendensnaveldinosauriërs", waren plantenetende dinosauriërs die in die periode een grote diversiteit kenden. Ze evolueerden in Noord-Amerika en verspreidden zich later naar Azië en Europa.

De vondst van een hadrosauride in Afrika is opmerkelijk, aangezien Afrika sinds het midden van het Jura afgesloten was van de Laurazië door diepe zeeën. Hoe de "eendensnavels" in Afrika zijn gekomen, is nog onduidelijk. De onderzoekers suggereren dat ze mogelijk zwemmend of op een vlot naar Afrika zijn gekomen.

Lees ook: Laatste dinosaurus van Afrika in Marokko ontdekt

De fossielen van "Minqaria bata" werden gevonden in de fosfaatmijnen van Sidi Chennane, waar ook de lambeosaurine hadrosauride "Ajnabia odysseus" werd ontdekt. Op andere sites, met name Sidi Daoui en Mrah Lahrach, vonden de onderzoekers fossielen van twee andere hadrosauriden.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team