Zoeken

Weldra zeeverbinding tussen Marokko en Saoedi-Arabië

21 april 2022 - 11:00 - Marokko

©

Met de heropening van de zeeverbindingen heeft Marokko een aantal nog niet afgehandelde zaken weer op de agenda gezet, zoals de opening van een scheepvaartlijn tussen de haven van Tanger Med en Saoedi-Arabië om de onderlinge handel tussen beide landen te bevorderen.

Deze scheepvaartlijn, waar Marokkaanse en Saoedische zakenlieden lang naar hebben uitgekeken en die sinds 2013 in de planningsfase zit, zal over enkele dagen operationeel zijn.

Lees ook: Saudia Airlines verbindt Djedda met Marrakech

Door het sluiten van de havens als gevolg van het coronavirus, zijn de vertragingen bij de uitvoering van dit project, dat volgens veel deskundigen "een echte impuls zal geven aan de bilaterale handel", gedeeltelijk gerechtvaardigd. Zodra deze lijn in gebruik is genomen, "zal zij een nieuwe stimulans geven aan de economische betrekkingen en de handel tussen Marokko en Saoedi-Arabië", aldus Khalid Benjelloun, voorzitter van de Marokkaans-Saoedische bedrijfsraad.

Als conclusie van de werkzaamheden van het Marokkaans-Saoedisch Zakenforum (CAMS) in Djedda, benadrukte Benjelloun dat "de Federatie van Kamers van Saoedi-Arabië een overeenkomst heeft ondertekend met een rederij om een rechtstreekse verbinding tussen Marokko en Saoedi-Arabië tot stand te brengen". Marokkaanse exporteurs zullen niet meer via de Verenigde Arabische Emiraten hoeven te gaan om landbouwproducten naar Saoedi-Arabië te vervoeren.

Lees ook: Nieuwe maritieme verbinding tussen Saoedi-Arabië en Marokko via Israël

Ryad Mezzour, minister van Industrie en Handel, leidde de Marokkaanse delegatie op het Marokkaans-Saoedisch Zakenforum. Aan de hand van cijfers van zijn afdeling, toonde hij aan dat Marokko voor Saoedi-Arabië de belangrijkste handelspartner is in de Arabische wereld. In 2021 alleen al bedroeg de totale waarde van de bilaterale handel 17,2 miljard dirham. De nieuwe scheepvaartlijn is volgen hem een investerings- en zakenkans voor beide landen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team