Zoeken

Saoedi-Arabië wil nog steeds bemiddelen in crisis Marokko-Algerije

9 mei 2022 - 19:00 - Wereld

©

Vooruitlopend op de Arabische Top, hernieuwde Saoedi-Arabië zijn aanbod om te bemiddelen in de crisis tussen Marokko en Algerije. Een eventuele verzoening tussen de twee landen zou bijdragen tot het welslagen van de regionale bijeenkomst.

Hoewel Algerije elke Arabische interventie heeft afgewezen, lijkt Saoedi-Arabië vastbesloten de diplomatieke crisis tussen Rabat en Algiers te ontdooien. "De bemiddeling van Saoedi-Arabië heeft onderhandelingen voorgesteld om een echt proces van ’terugkeer naar de normaliteit’ tussen Marokko en Algerije op gang te brengen," meldt Maghreb Intelligence.

Lees ook: Crisis met Marokko: Algerije zoekt steun van Egypte

"De hernieuwde aandacht voor het Saoedische aanbod vond meer dan een week geleden plaats, toen de Algerijnse president Abdelmadjid Tebboune te kennen gaf nog dichter bij Riyad te willen komen door een staatsbezoek te organiseren waarbij hij de belangrijkste hoogwaardigheidsbekleders van het Saoedische koninkrijk zou ontmoeten," aldus bronnen van de medium.

Lees ook: Spanje wil bemiddelen in crisis Marokko-Algerije

Volgens dezelfde bronnen is er nog geen datum voor dit bezoek vastgesteld, omdat Algerije elke bemiddeling in de crisis afwijst. Zelfs als Algiers zijn standpunt moet heroverwegen, zal het succes van de volgende Arabische top, die voor begin november 2022 in Algerije gepland is, afhangen van de verzoening tussen de twee buurlanden. Marokko wordt immers beschouwd als de "spil" van de Arabische Liga.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team