Zoeken

Spanje: "Marokko heeft Pedro Sanchez niet onder druk kunnen zetten"

18 juni 2022 - 20:20 - Wereld

©

Het Nationaal Inlichtingencentrum (CNI) verzekert dat Marokko Pedro Sanchez niet onder druk kon zetten met gevoelige informatie die was verkregen door zijn telefoon te hacken met behulp van de Pegasus spionagesoftware.

De Spaanse inlichtingendienst sluit de mogelijkheid uit dat Marokko de Spaanse regering zou hebben bedreigd met de gegevens die het zou hebben gestolen van de telefoon van Pedro Sanchez. Deze telefoon werd in mei 2021 gehackt met behulp van de Pegasus software. De dienst benadrukt dat er geen inbreuk op de veiligheid is geweest bij het analyseren van de telefoon.

Lees ook: Omgekeerde vlag: Spanje erkent ruimte in Marokko niet te hebben gecontroleerd

De CNI meent dat het "absoluut aannemelijk" is dat Marokko de telefoons van Sanchez en de ministers van Defensie en Binnenlandse Zaken heeft bespioneerd. Maar het koninkrijk zal deze informatie in geen geval openbaar maken, verzekeren bronnen aan El Confidencial.

De Pegasus-affaire bracht de positie van de vertrouweling van Sanchez, Felix Bolaños, aan het wankelen omdat die had geadviseerd de zaak openbaar te maken. Hij moest de verantwoordelijke rechter, de politieke partners en de oppositie informatie verstrekken over gevoelige gegevens die uit de telefoons van Sanchez zouden zijn gehaald.

Lees ook: Spionage: Pedro Sanchez laat telefoon vrouw analyseren

Spanje had een ernstige diplomatieke crisis met Marokko veroorzaakt nadat Brahim Ghali, de leider van het Polisario, in een ziekenhuis in Logroño was opgenomen. In mei 2021 volgde de migratiecrisis in Sebta. Spanje is nu verwikkeld in een diplomatieke crisis met Spanje als gevolg van de steun van Pedro Sanchez aan het plan van Marokko voor autonomie van de Sahara. Algerije heeft onlangs de handel met Spanje opgeschort. Nu wordt Rusland ervan verdacht druk uit te oefenen om maatregelen tegen Spanje te nemen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team