Zoeken

Zaak Ghali: Spanje verdacht van vertragen onderzoek

1 maart 2022 - 15:00 - Wereld

©

Het Spaanse gerecht wordt ervan beschuldigd het onderzoek in de zaak van Brahim Ghali, die beschuldigd wordt van schendingen van de mensenrechten, te vertragen.

De zaak, die aanleiding gaf tot een diplomatieke crisis tussen Spanje en Marokko, kan niet worden afgesloten als gevolg van onduidelijke handelingen van de Spaanse autoriteiten. Terwijl de twee economische partners hopen hun grenzen te kunnen heropenen, wacht Marokko nog steeds op een duidelijke bereidheid van Madrid.

Lees ook: Brahim Ghali betreurt crisis Marokko-Spanje

In de marge van de EU-AU top in februari, vond een ontmoeting plaats tussen de minister van Buitenlandse Zaken Nasser Bourita en de Spaanse premier. Een verklaring is niet uitgegeven. Uit deze houding leiden waarnemers af dat Spanje een oplossing van de kwestie uitstelt, meldt Maroc Diplomatique.

Het Spaanse dagblad El Mundo schrijft dat de procureur-generaal van Spanje afgelopen april de komst van de separatistische leider voor een onderzoeksrechter heeft verdedigd en de controversiële ontvangst in Madrid "wettig, redelijk en gepast" heeft genoemd. Toen Ghali Spanje in Spanje aankwam, gebruikte hij een andere identiteit en had hij een Algerijns diplomatiek paspoort. Het ministerie van Justitie heeft de onderzoeksrechter ondanks deze feiten gevraagd het onderzoek stop te zetten omdat de zaak de belangen van Spanje niet dient.

Lees ook: Ontmoeting Pedro Sanchez en Brahim Ghali kan Marokko ergeren

Het Spaanse gerecht verdedigde het besluit van de toenmalige minister van Buitenlandse Zaken Arancha Gonzalez Laya. De "beoordelingsmarge was gerechtvaardigd en noodzakelijk om Spanje tegen derde landen te beveiligen". Toch werd Laya door regeringsleider Pedro Sanchez afgezet en vervangen door José Manuel Albares, die onmiddellijk aan de slag ging.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team