Zoeken

Executie Brahim Saadoun in Donetsk opgeschort

12 juli 2022 - 11:40 - Wereld

©

Het parlement van de zelfbenoemde republiek Donetsk heeft besloten de uitvoering van doodvonnissen tegen "buitenlandse huurlingen", waaronder Brahim Saadoun, op te schorten.

Dit is een aankondiging die wereldwijd de aandacht zal trekken, want het verhaal van de jonge Marokkaanse student en zijn Europese medestudenten heeft internationale mensenrechtenorganisaties geraakt.

Lees ook: Brahim Saadoun: executie vertraagd door hervorming wet

Brahim Saadoun zal niet langer geëxecuteerd worden, want de parlementsleden van de zelfverklaarde republiek hebben daartoe een wijziging van artikel 202 van het Wetboek van Strafrecht goedgekeurd, meldt het Russische persbureau Sputnik, dat zich op een parlementaire verklaring beroept.

"Gezien het feit dat uitzonderlijke straffen alleen kunnen worden ingevoerd voor bijzonder ernstige misdaden tegen het leven, alsook voor individuele misdaden die in oorlogstijd of in een gevechtssituatie zijn begaan, en gezien de noodzaak om de soevereiniteit, de territoriale integriteit en de belangen van de Volksrepubliek Donetsk in de huidige militaire en politieke situatie te beschermen, is een wetsvoorstel ingediend om de uitvoering van doodvonnissen op te schorten," zo luidt de verklaring.

Lees ook: Oekraïne onderhandelt vrijlating Marokkaan Brahim Saadoun

De advocaat van Brahim Saadoun, Elena Vesnina, had eerder tegen het officiële Russische persbureau TASS gezegd dat zij bij het Hooggerechtshof van Donetsk een beroep in die zin had ingesteld. "Wij hebben van de advocaat van Brahim Saadoun een cassatieberoep ontvangen om het vonnis te wijzigen," bevestigde een bron van de rechtbank aan het agentschap.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team