Zoeken

Goed nieuws voor Brahim Saadoun

4 juli 2022 - 20:10 - Wereld

©

Hoewel de advocaat van Brahim Saadoun, die door een rechtbank in Donetsk ter dood is veroordeeld, besloten heeft in beroep te gaan, zou een hervorming van de wet zijn executie kunnen vertragen.

De door Rusland gesteunde separatisten in Oost-Oekraïne beweren dat de doodstraf vanaf 2025 zal worden uitgevoerd krachtens een bijgewerkt wetboek van strafrecht in de zelfverklaarde Volksrepubliek Donetsk, zo meldt de Financial Post. Het nieuwe wetboek van strafrecht, dat op 1 juli in werking is getreden, bepaalt dat de doodstraf door een vuurpeloton moet worden voltrokken en dat alleen het staatshoofd van de separatistische republiek het laatste woord heeft over gratieverlening. De DPR heeft de doodstraf sinds 2014 in haar wetteksten verankerd, maar ze is nog niet uitgevoerd, meldt Amnesty International.

Lees ook: Oekraïne onderhandelt vrijlating Marokkaan Brahim Saadoun

De herziening van het wetboek van strafrecht van de Volksrepubliek Donetsk kan beschouwd worden als goed nieuws voor de 21-jarige Marokkaan Brahim Saadoun en de twee Britten Aiden Aslin en Shaun Pinner. Zij werden allen op 9 juni ter dood veroordeeld omdat zij aan de zijde van de Oekraïense strijdkrachten hadden gevochten. Na hun veroordeling gingen er steeds meer stemmen op om de doodstraf op te schorten. Advocaten van de drie gevangenen zijn tegen de beslissing van de rechtbank in beroep gegaan.

Lees ook: Marokkaanse advocaten organiseren zich om Brahim Saadoun te redden

Donderdag heeft het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) een uitspraak gedaan waarin Rusland wordt opgeroepen ervoor te zorgen dat de gevangenen niet de doodstraf krijgen. In zijn antwoord zei het Kremlin dat het niet gebonden was door de beslissingen van het EHRM. Sinds 24 februari, de dag van de inval in Oekraïne, heeft Rusland zich uit deze jurisdictie teruggetrokken.

Bladna.nl