Zoeken

Wrakken uit Rif-oorlog ontdekt bij Al Hoceima

5 augustus 2022 - 19:40 - Marokko

©

Zes Marokkaanse onderzoekers van de Abdelmalek Essaâdi Universiteit in Tetouan hebben een studie verricht waarbij ze scheepswrakken voor de kust van Al Hoceima hebben bestudeerd en in kaart gebracht. Tijdens de Rifoorlog zonken er in de regio verschillende schepen.

De studie werd op 1 augustus 2022 gepubliceerd in het tijdschrift Ecological Engineering & Environmental Technology (EEET), en stelde de onderzoekers in staat vijf mogelijke locaties van militaire wrakken te ontdekken. Drie van die locaties bevinden zich in Al Hoceima Bay. Twee andere locaties werden door het Spaans hydrografisch instituut aan de kust van Bokoya gelokaliseerd, maar blijven ongeïdentificeerd.

Lees ook: Spanje moet zich verontschuldigen voor chemische wapens in Rif-regio

Voor het opsporen en in kaart brengen van de locaties is gebruik gemaakt van een SAR-beeld (Synthetic Aperture Radar), dat door het Europees Ruimteagentschap (ESA) is verstrekt. "Het gebruik van de Sentinel-1 satellietbeelden en de SNAP software kan helpen bij de detectie van wrakken, vooral op een lage diepte. Het is een techniek die bovendien niets kost," leggen de Marokkaanse onderzoekers uit.

Lees ook: Rifoorlog: Melilla verwijdert standbeeld van Franco

"De verkregen resultaten tonen aan dat de kust van Al Hoceima een enorme archeologische vindplaats is, bestaande uit oude wrakken. "Het heeft ook een groot potentieel voor de ontwikkeling van de toeristische sector," zeggen de onderzoekers. Ze adviseren "de resultaten met andere middelen te verifiëren vooraleer er naar wrakken wordt gedoken".

Bladna.nl