Zoeken

Militaire oefening "African Lion" niet meer in Marokko?

31 juli 2022 - 19:10 - Marokko

©

De jaarlijkse militaire oefening van de Verenigde Staten "African Lion" zou, na 18 succesvolle jaren, kunnen worden verplaatst. De Verenigde Staten overwegen andere locaties om de gastlanden te diversifiëren. Een besluit van het Amerikaanse Congres geeft duidelijkheid.

Dinsdag kondigde generaal Stephen Townsend, bevelhebber van het Amerikaanse leger in Afrika, tijdens een persconferentie aan dat de oefening African Lion of "sommige onderdelen van de oefeningen" naar andere locaties zouden kunnen worden verplaatst. "Hierover worden evaluaties en onderzoeken gestart", teneinde te voldoen aan de door het Congres aangenomen Defensiewet.

Lees ook: Amerikaanse senator wil dat African Lion niet langer in Marokko doorgaat

In deze gedachtegang prees de Amerikaanse gezagsdrager de perfecte organisatie van de militaire oefening door Marokko in de afgelopen twee decennia. Hij maakte er geen geheim van dat hij teleurgesteld was over de herlokalisatie. "We zouden heel blij zijn als we deze oefening zouden kunnen uitbreiden. Maar het zal heel moeilijk worden Afrikaanse landen te vinden die kunnen concurreren met wat Marokko in de afgelopen 18 jaar gepresteerd heeft," zei hij.

Lees ook: Marokkaans-Amerikaanse militaire oefening aan grens Algerije

Eveneens prees Stephen Townsend het uitstekende samenwerkingsverband met Marokko, waarbij hij de zeer grote militaire capaciteit, infrastructuur en geschikte oefenterreinen van het land prees. "Maar er is ons gevraagd te diversifiëren," zei hij. "We zien ernaar uit om met Marokko samen te werken aan de toekomstige ’African Lion’, daar ben ik zeker van," besloot hij.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team