Zoeken

Marokko krijgt 2e grootste voetbalstadion ter wereld

21 oktober 2023 - 19:00 - Sport

©

Slechts enkele weken zijn verstreken sinds de FIFA Spanje, Portugal en Marokko heeft aangewezen als medeorganisatoren van het WK-2030, en hoewel de officiële bevestiging en onthulling van het definitieve project nog niet zijn voltooid, zet Marokko al stappen om zijn droom te realiseren: het organiseren van de finale van de competitie.

Faouzi Lekjaa, baas van de Marokkaanse voetbalbond (FRMF), wil dat de finale in Casablanca wordt gehouden. Zijn droom lijkt vorm te krijgen. Na een eerste stadionproject in 2026 dat slechts op papier bestond, komt Marokko terug met een herziene en meer ambitieuze versie om de felbegeerde organisatie van de WK-finale toegewezen te krijgen.

Lees ook: Strijd om WK-finale: megastadion van 110.000 plaatsen in Casablanca

Het project van het Grote Afrikaanse Stadion, zoals het heet, zal het op één na grootste ter wereld zijn en tot 113.000 toeschouwers kunnen verwelkomen, een capaciteit die aanzienlijk hoger is dan de oorspronkelijk 93.000 die waren gepland door het Spaanse architectenduo Cruz en Ortiz.

Het gigantische stadion zal naar verwachting nabij Benslimane, niet ver van Casablanca, worden gebouwd. De werkzaamheden zijn gepland tussen 2025 en 2028. De kosten zouden kunnen oplopen tot 500 miljoen euro, in een totaal pakket dat de miljard euro overstijgt, bestemd voor de modernisering van zes andere stadions in het land.

Lees ook: Marokko en Spanje ruziën over locatie finale WK-2030

In het kader van de Afrika Cup 2025 zijn renovatiewerkzaamheden gepland voor het Grote Stadion van Tanger, het Mohamed V Complex in Casablanca, het Moulay Abdallah Sportcomplex in Rabat, het Grote Stadion van Agadir, het Grote Stadion van Marrakech en het Sportcomplex van Fez. Al deze stadions zullen ook wedstrijden hosten van het WK-2030.

Bladna.nl