Zoeken

Grote stadion van Casablanca: Spanjaarden aan het roer?

25 oktober 2023 - 23:00 - Sport

©

Marokko’s voornemen om een gigantische nieuw stadion te bouwen krijgt vorm. Dit gebeurt waarschijnlijk met Spaanse expertise. Het architectenbureau Cruz y Ortiz is optimistisch over het winnen van de aanbesteding voor de bouw van het ’Grand Stade Africain’, gepland in Benslimane tegen 2028. Dit bouwproject is onderdeel van Marokko’s ambitieuze doel om de FIFA-finale van het Wereldkampioenschap 2030, dat het samen met Spanje en Portugal organiseert, te hosten.

De Spaanse groep had in 2018 oorspronkelijk de opdracht gekregen, toen Marokko zich kandidaat had gesteld voor de organisatie van het WK-2026, dat uiteindelijk aan de Verenigde Staten, Mexico en Canada werd toegekend. Na de mislukte poging werd het project opgeschort. De bouw van het stadion ligt terug op tafel sinds het besluit van de FIFA om de organisatie van het WK-2030 aan Marokko, Spanje en Portugal toe te kennen. Fouzi Lekjaa, voorzitter van de Marokkaanse voetbalbond (FRMF), heeft aangekondigd dat er binnenkort een aanbesteding komt voor de aanstelling van het bedrijf dat verantwoordelijk zal zijn voor de bouw van het stadion.

Lees ook: WK-2030: spanningen tussen Spanje en Marokko?

De initiële plannen voorzagen in een stadion met 93.000 zitplaatsen, maar de ambities reiken nu verder. Marokko streeft naar een megastadion met 113.000 plaatsen, waarmee het de grootste in Afrika en de op één na grootste ter wereld zou zijn, na het 1ᵉʳ mei-stadion in Rungrado, Pyongyang, Noord-Korea, dat 114.000 zitplaatsen heeft. Dit titanisch project, gepland op 45 kilometer van Casablanca, in Benslimane, zal een geschatte investering vergen van 5 miljard dirham.

Lees ook: WK-2030 in Marokko: "Verwacht geen winst"

Een technische commissie van de FIFA is deze week in Marokko om de potentiële stadions voor het WK-2030 te inspecteren. De officiële selectie wordt verwacht in de tweede helft van 2024. Marokko, dat ook Afrikaanse voetbalcompetities in 2024 en 2025 zal hosten en ernaar streef de FIFA Club World Cup in 2029 te organiseren, plant tevens een investering van 9,5 miljard dirham voor de renovatie van zes grote stadions om aan de CAF en FIFA normen te voldoen.

Bladna.nl