Zoeken

WK-2030: FIFA zet Casablanca onder druk

8 februari 2024 - 10:00 - Sport

©

Casablanca zet belangrijke stappen in de voorbereiding op de gezamenlijke organisatie van het Wereldkampioenschap voetbal in 2030 met Spanje en Portugal.

De stad heeft de documenten ontvangen met de organisatorische vereisten van het evenement, meldt Al-Sabah. Nabila Rmili, de burgemeester van Casablanca, ontving op 8 januari een brief van de voorzitter van de Marokkaanse voetbalbond (FRMF), waarin haar exclusief het recht werd gegeven om de documenten te ondertekenen die betrekking hebben op de verbintenissen van Casablanca voor de co-organisatie van het FIFA Wereldkampioenschap 2030, dat aan Marokko, Portugal en Spanje is toegewezen.

Lees ook: Marokko’s megaproject: gigantisch stadion voor finale WK-2030

De vereisten van de FIFA omvatten de beschikbaarheid van sport- en medische faciliteiten, accommodatie, transport en fanzones. Casablanca is al begonnen met de renovatie van het Mohammed V sportcomplex met een budget van 25 miljoen dirham en het opknappen van trainingsvelden in diverse wijken, met een budget van 90 miljoen dirham. Ook is de bouw van een groot stadion in Benslimane gepland, dat tegen 2028 voltooid moet zijn.

De FIFA stelt specifieke eisen voor de organisatie, waaronder de beschikbaarheid van openluchtmediafaciliteiten, een transportsysteem voor toegang tot stadions en gerelateerde locaties, inclusief parkeerterreinen, en de garantie van hoge kwaliteit in luchttransport, luchthavens, accommodatie en hotels. Daarnaast wordt er een groot aantal opgeleide vrijwilligers vereist, evenals adequate beveiliging, medische diensten, brandbestrijdingsdiensten, de organisatie van een FIFA-fanfestival, een speciaal schoonmaaksysteem en verkooppunten voor tickets.

Lees ook: WK 2030: een koninklijk project

Verder eist de Wereldvoetbalbond dat de stadsautoriteiten een pand ter beschikking stellen met kantoren voor verschillende agentschappen en andere faciliteiten, die zullen dienen als commandocentrum voor het toezicht op alle evenementen tijdens het Wereldkampioenschap.

Bladna.nl