Zoeken

Einde visserijovereenkomst EU-Marokko nabij?

10 juni 2023 - 09:00 - Economie

©

De visserijovereenkomst tussen de Europese Unie en Marokko, die betrekking heeft op Europese vaartuigen waaronder 92 Spaanse, loopt af op 17 juli. Een verlenging van de overeenkomst is niet zeker.

Volgens informatie van de Europese Commissie zijn er momenteel geen plannen om opnieuw over de overeenkomst te onderhandelen. De Commissie wacht op de uitspraak van het Europese Hof, die pas tegen het einde van het jaar wordt verwacht.

Lees ook: Europa zoekt alternatief voor visserijovereenkomst met Marokko

De EU-vloot hervatte haar activiteiten in de Marokkaanse wateren na de inwerkingtreding van de overeenkomst op 18 juli 2019. Europese vissers mochten toen al ruim een jaar niet meer in Marokkaanse wateren vissen. Maar in 2021 verklaarde het Europese Hof het besluit van de Raad tot goedkeuring van de visserijovereenkomst en het bijbehorende protocol, nietig. Europese vissers kregen toen toestemming om hun activiteiten voort te zetten in afwachting van de uitspraak over de beroepen die de Europese Raad en de Europese Commissie tegen het besluit van het Hof hadden ingesteld, meldt Europa Press.

Lees ook: Marokko en EU evalueren visserijovereenkomst

"De overeenkomst loopt deze zomer af. Er worden voortdurend technische bijeenkomsten gehouden. Wanneer het tijd is om het dossier te openen, zullen we zien wat er gebeurt, maar we bereiden ons voor op elk scenario", verklaarde Mohamed Sadiki, de Marokkaanse minister van Landbouw en Visserij, in april.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team