Zoeken

Dilemma Marokkaanse diaspora: eigendommen verkopen of fiscale uitwisseling accepteren

11 juli 2023 - 19:00 - Marokkanen in het buitenland

©

Marokkanen die in het buitenland wonen roepen Marokko op tot de opschorting van de multilaterale overeenkomst over de automatische uitwisseling van informatie over financiële rekeningen.

De Marokkaanse diaspora vraagt om te overleggen met parlementaire groepen over wetsvoorstel nr. 77.19, dat deze vereiste van de overeenkomst, die Marokko op 25 juni 2019 in Parijs heeft ondertekend, zal vastleggen in de Marokkaanse wetgeving. Veel wereld-Marokkanen zijn van plan om hun oude dag in Marokko door te brengen waar ze onroerend goed bezitten. Zij zijn daarom ook bezorgd over de geplande fiscale uitwisseling, die volgens hen noch Marokko noch de Marokkanen ten goede zou komen. Met deze maatregel zullen wereld-Marokkanen moeten kiezen tussen het verkopen van al hun bezittingen in Marokko en het leven in hun land van verblijf, of omgekeerd, meldt TelQuel.

Lees ook: Marokkaanse diaspora worstelt met aangescherpte geldovermakingseisen

Als de tekst door het parlement zou worden aangenomen, zullen ook de geldtransfers van wereld-Marokkanen worden beïnvloed. Deze transfers zijn gestegen van 39,29 miljard dirham in mei 2022 naar bijna 45,17 miljard dirham eind mei 2023, een stijging van 14,9% (+5,87 miljard). De geldoverdrachten van Marokkanen die in het buitenland wonen, zijn belangrijk voor hun families en voor de Marokkaanse economie.

Lees ook: Marokko werkt aan oplossing voor uitwisseling bankgegevens wereld-Marokkanen

Het wetsvoorstel werd in juni voor het eerst geanalyseerd door de parlementaire commissie voor Buitenlandse zaken en wacht nog op goedkeuring. Het beoogt de geautomatiseerde overdracht van financiële en fiscale informatie tussen Marokko en de lidstaten van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). Volgens sommige waarnemers ondertekende Marokko de overeenkomst om van de grijze lijst van de Financial Action Task Force (FATF) te worden gehaald.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team