Zoeken

Marokko nog op zoek naar grote hoeveelheden tarwe

27 mei 2023 - 10:20 - Marokko

©

Uit cijfers van de Europese Commissie blijkt dat de Europese Unie afgelopen week bijna 255.000 ton tarwe leverde aan Marokko, maar het koninkrijk zit nog met een grote vraag naar graan.

Dit seizoen is Marokko de grootste afnemer van tarwe uit de Europese Unie, inmiddels werd al zo’n 4,5 miljoen ton verscheept, dat is bijna drie keer zo veel als vorig jaar en staat gelijk aan 16% van alle tarwe die de Europese Unie verlaat. Door de droogte heeft Marokko in 2022 veel minder graan geproduceerd dan normaal, meldt boerderij.nl.

Lees ook: Marokko verwacht grote graanzending van Oekraïne

Traditioneel is Algerije de belangrijkste afnemer van Frans graan, maar recent is de relatie tussen beide landen niet zo goed en dat heeft gevolgen voor de uitvoer van Frans graan naar het land, dat sinds twee jaar ook meer tarwe uit Rusland invoert. Toch is Algerije dit seizoen nog goed voor zo’n 14% van alle zachte tarwe die EU-landen exporteren. Ook Nigeria (2,4 miljoen ton) en Egypte (1,7 miljoen ton), zijn grote afnemers van tarwe uit de Europese Unie.

Lees ook: Graanoogst met 67% gedaald in Marokko

Afrikaanse landen zijn dit seizoen dus een belangrijk afnemer van zachte tarwe uit de Europese Unie. Tot nu toe is in totaal reeds 28 miljoen ton verscheept, dat is meer dan in heel vorig jaar. Naar schatting zal de uiteindelijke uitvoer dit seizoen ruim boven 30 miljoen ton uitkomen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team