Zoeken

Wilders op vingers getikt na bewerken video Marokkaanse fans

3 december 2022 - 15:00 - Wereld

©

In de zomer van 2014 was de Grote Markt in Groningen gevuld met Oranjefans die op een groot scherm naar het WK voetbal keken. In de wedstrijd tegen Mexico scoorde Robben kort voor het einde de penalty om Nederland in de kwartfinale te brengen. Van dit filmpje maakte Geert Wilders, de leider van de PVV, een eigen versie, die hij inmiddels heeft verwijderd, meldt Het Dagblad van het Noorden.

Joost van Keulen, destijds raadslid in Groningen, is de maker van de video. Tot zijn ontzetting ontdekte hij dat Wilders de beelden had gemanipuleerd en vervolgens op internet gezet. De toeschouwers waren geen toeschouwers van de wedstrijd, maar luidruchtige jongeren van Marokkaanse afkomst in een of andere stad. In de door Wilders gemaakte video wordt luid gejuicht en vallen mensen elkaar in de armen. Niet vanwege het doelpunt van Robben, maar omdat de PVV-voorzitter op het scherm aankondigde dat alle relschoppers het land moesten verlaten.

Lees ook: Islamsafari Dewinter en Wilders gestopt in Brussel

Voor Joost van Keulen ging dit te ver en hij schakelde Douglas Mensink in, ICT-jurist bij MICTA in Groningen. Vrijdagochtend stuurde de advocaat een e-mail met een duidelijke boodschap. "Het gebruik van de video is een inbreuk op het auteursrecht en schendt de gebruiksvoorwaarden van YouTube, aangezien o.a. de bron niet wordt vermeld. De video is gemanipuleerd en bevat Fake News".

Lees ook: Joram van Klaveren heeft spijt van tijd als antimoslim PVV-Kamerlid

"Het hergebruik suggereert namelijk dat de maker toestemming heeft gegeven", wat niet het geval is, aldus Van Keulen. Geert Wilders zelf heeft zich nog niet uitgelaten over het incident, maar de PVV-woordvoerster zei: "Goed punt. Dit kan beter voorkomen worden. We hebben de les geleerd".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team