Zoeken

Geen grote schermen voor laatste duels Marokko in Amsterdam

14 december 2022 - 16:00 - Wereld

©

Denk-fractievoorzitter Sheher Khan heeft burgemeester Femke Halsema van Amsterdam recent opgeroepen om grote schermen te plaatsen op pleinen in de stad, voor de laatste duels van Marokko op het WK. Maar dat ziet de burgemeester niet zitten.

Khan had voorgesteld om de halve finale en (troost)finale op grote schermen te projecteren op plaatsen zoals op Plein ’40-’45 in de wijk Slotermeer, schrijft De Telegraaf. Een woordvoerder van Halsema stelt de oproep van raadslid Khan te begrijpen. "De prestaties van het Marokkaans elftal zijn historisch en we kijken uit naar de halve finale. We hebben echter geen plannen om grote viewings te organiseren. Nu de wedstrijden worden misbruikt door groepen jongeren om zich te misdragen, liggen grote publieke viewings sowieso niet voor de hand. Ook gewone fans zouden dan kwetsbaar worden voor vuurwerk en wangedrag", aldus de woordvoerder.

Lees ook: Politieagent danst met Marokkaanse fans in Amsterdam (video)

Khan is teleurgesteld door dit antwoord van Halsema. "Door de relschoppers als reden op te voeren, wordt 99 procent van de keurige supporters het niet gegund. Zij worden dus bestraft door de wandaden van een enkeling, waarvan iedereen elke wedstrijd afstand neemt. En daarmee gunt dit college Amsterdammers niet om een historisch moment gezamenlijk te beleven", aldus Khan.

Lees ook: Moskeeën Amsterdam roepen tijdens vrijdaggebed op tot kalmte na kwartfinale Marokko

Halsema overwoog wel schermen te plaatsen op terrassen als Nederland de halve finale zou halen. "De norm blijft blijkbaar het Nederlandse team", vervolgt Khan. Maar die norm is volgens hem in de Amsterdamse samenleving inmiddels al veel breder geworden. En daar hoort ook het Marokkaanse team bij. "Het college loopt dus jammer genoeg nog achter in het omarmen van die ontwikkeling", zegt de Denk-fractievoorzitter.

Bladna.nl