Zoeken

Controverse over ’Omar en Samira’-poster in Nederland

6 januari 2023 - 15:00 - Wereld

©

In Eindhoven is commotie ontstaan over een campagne tegen discriminatie op de woningmarkt. Er wordt een vergelijking gemaakt tussen Erik en Annemarie die wel de sleutel van hun nieuwe huis krijgen en Omar en Samira die dat niet krijgen. De campagne leidt tot onvrede.

Onderaan de poster staat in kleine letters: "Iedereen verdient een eerlijke kans op een woning. Ongeacht afkomst, seksuele geaardheid of geloof." Mensen worden ook opgeroepen om discriminatie te melden. De poster is onderdeel van een landelijke overheidscampagne om woondiscriminatie tegen te gaan.

Lees ook: Marokkanen gediscrimineerd op Kortrijkse huurmarkt (onderzoek)

Volgens verschillende onderzoeken komt deze vorm van discriminatie op de woningmarkt nog steeds vaak voor. "Iedereen verdient een eerlijke kans op een woning, maar helaas is dat nog niet vanzelfsprekend", bevestigde woonminister Hugo de Jonge bij de aftrap van de campagne in november, schrijft Metro.

De posters in het straatbeeld moeten bijdragen aan meer bewustwording, maar ze wekken vooral veel verontwaardiging op. Volgens rechts polariseert zo’n campagne in plaats van het eigenlijke probleem aan te pakken. "Was het maar waar! Het is helaas precies andersom. Omar en Samira vreten onze verzorgingsstaat leeg, krijgen gratis zorg, woningen en uitkeringen en Erik en Annemarie kunnen dat allemaal betalen en jarenlang wachten op een woning", zegt Geert Wilders in felle bewoordingen.

Lees ook: Discriminatie op Nederlandse woningmarkt zeer alarmerend

De PVV-leider had het al eerder aan de stok met woonmister De Jonge met betrekking tot zijn plan om statushouders sneller aan een woning te helpen. Op sociale media reageert rechts Nederlands ook zeer negatief op de poster die ze ’schaamteloos’ noemen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team