Zoeken

Islamsafari Dewinter en Wilders gestopt in Brussel

14 mei 2022 - 19:00 - Wereld

©

Filip Dewinter van het Vlaams Belang en de Nederlander Geert Wilders van de PVV, zijn niet ver gekomen op hun "islamsafari" door de Brusselse gemeente Sint-Joost-ten-Node.

De politie hield de extreem-rechtse politici onmiddellijk tegen bij de gemeentegrens. Door een politiebevel was hun zogenaamde "wandeling" door de multiculturele gemeenschap verboden. Dit melden VRT-nieuws en Belga.

Lees ook: Dewinter en Wilders opnieuw op ’islamsafari’ in Molenbeek

Na hun zelfverklaarde "islamsafari" door Molenbeek in 2017, is dit nu de tweede keer dat de twee de toegang tot een Brusselse gemeente wordt ontzegd. Opnieuw kondigde Dewinter aan dat hij een klacht zou indienen bij de Raad van State. Toen hadden de twee partijleiders gelijk gekregen.

Catherine Moureaux, de socialistische burgemeester van Molenbeek, heeft het bezoek van de Belgische en Nederlandse rechtse extremisten Filip Dewinter en Geert Wilders ook verboden. Daartoe vaardigde ze eveneens een politiebevel uit. De twee waren van plan vrijdag een bijeenkomst te houden in Molenbeek. De burgemeester motiveerde het besluit met waarschuwingen van het Coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse (OCAD). Deze had gewezen op het gevaar van een flinke verstoring van de openbare orde.

Zo’n gebeurtenis zou een grote provocatie, een belediging en een discriminatie zijn voor de inwoners van Molenbeek. Bovendien is er volgens OCAD een ernstige, terroristische en extremistische dreiging voor de zeer controversiële Geert Wilders.

Lees ook: Conner Rousseau in opspraak na kritiek op diversiteit Molenbeek

Intussen heeft Anderlecht ook een preventief verbod uitgevaardigd op een mogelijke bijeenkomst van rechtse populisten op het grondgebied van de gemeente. De gemeente zal zich nooit laten provoceren door het extreem-rechts, verklaarde Anderlecht’s burgemeester Cumps.

Bladna.nl