Zoeken

Goed nieuws voor werknemers in Marokko

24 september 2023 - 09:00 - Economie

©

Het ontwerpbesluit betreffende een herziening van het gegarandeerde interprofessionele minimumloon (SMIG) en het gegarandeerde agrarische minimumloon (SMAG) in Marokko is goedgekeurd door de regeringsraad.

Regeringswoordvoerder Mustapha Baitas kondigde aan dat deze verhoging van 5% zowel de landbouw- als de niet-landbouwsector betreft en vanaf 1 september 2023 van kracht zal zijn.

Lees ook: Marokkanen toch niet zo slecht betaald

Deze beslissing volgt op een driepartijenovereenkomst tussen de regering, vakbonden en de Algemene Confederatie van Marokkaanse Bedrijven (CGEM), die loopt over de periode 2022-2024. Het doel is met name een stijging van 10% van de SMIG in twee jaar voor de sectoren industrie, handel en diensten, terwijl het minimumloon tussen deze branches en de landbouwsector wordt geharmoniseerd.

Na een eerste verhoging in september 2022 steeg het uurloon van de SMIG van 14,81 dirham naar 15,55 dirham. Het akkoord voorziet in een tarief van 16,30 dirham per uur voor de sectoren industrie, handel en diensten, wat het maandloon op 3111,39 dirham brengt. De SMAG zal 2303,08 dirham per maand bereiken.

Lees ook: Marokko heeft hogere jaarsalarissen dan buurlanden

Chakib Alj, voorzitter van de CGEM, had eerder tijdens een conferentie bevestigd dat bedrijven deze tweede minimumloonverhoging zouden doorvoeren zodra de regering groen licht zou geven.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team