Zoeken

Marokkanen toch niet zo slecht betaald

27 augustus 2023 - 09:00 - Marokko

©

Marokko heeft het hoogste gemiddelde maandsalaris in Afrika en staat ver voor op Algerije en Tunesië, volgens cijfers van Statista en Salary Explorer.

Met een gemiddelde maandsalaris van 2031 dollar voert Marokko de top 10 aan van Afrikaanse landen met het hoogste gemiddelde maandloon, volgens een studie uitgevoerd en gepubliceerd in juli 2023 door Statista en Salary Explorer. Zuid-Afrika volgt met een gemiddeld maandsalaris van 2026 dollar. Daarna komen Tunesië (1348 dollar), Kenia (1291 dollar) en Algerije (1273 dollar). Namibië staat op de zesde plaats met een gemiddeld maandsalaris van 1168 dollar, gevolgd door Botswana (1000 dollar) en Nigeria (814 dollar). Ghana (748 dollar) en Oeganda (738 dollar) sluiten de top tien af.

Lees ook: Marokko heeft hogere jaarsalarissen dan buurlanden

De studie van Salary Explorer is gebaseerd op twee belangrijke indicatoren, met name "minimumloon" en "gemiddeld salaris". De onderzoekers berekenden de gemiddelde salarissen op basis van feedback van respondenten, voegden salarismonsters samen en deelden deze vervolgens door het aantal respondenten. Volgens de studie is het minimumloon het laagste salaris dat een werknemer in een land kan verdienen. Het is werkgevers bij de wet verboden hun werknemers minder dan het minimumsalaris te betalen.

Lees ook: Marokko: onzekerheid over salarisverhogingen?

Daarnaast wijst het onderzoek op ongelijkheden. In Zuid-Afrika bezit slechts 10% van de bevolking meer dan 80% van de rijkdom. In buurlanden als Namibië, Botswana, Eswatini en Lesotho verdienen vrouwen over het algemeen 38% minder dan mannen, volgens gecombineerde statistieken van de Wereldbank.

Bladna.nl