Zoeken

Wereld-Marokkanen eisen stemrecht in Marokko

14 augustus 2022 - 15:00 - Marokkanen in het buitenland

©

Enkele tientallen Marokkanen uit het buitenland hebben afgelopen donderdag buiten de Raad van de Marokkaanse Gemeenschap in het Buitenland in Rabat gedemonstreerd. Ze eisen het recht op om te stemmen tijdens de parlementsverkiezingen in Marokko.

Ter ondersteuning van het "Initiatief voor de waardigheid en het recht op volwaardig burgerschap" hebben deze wereld-Marokkanen de "marginalisering" aan de kaak gesteld waarmee de Marokkaanse diaspora in het buitenland wordt geconfronteerd. Daarbij gaat het om politieke en electorale participatie in de kiesdistricten van de plaatsen waar zij in het buitenland wonen.

Lees ook: Nasser Bourita wil leven wereld-Marokkanen vereenvoudigen

Het initiatief, dat wordt gesteund door Ali Jedo, voorzitter van de Vereniging Witte Duif, betreurt "het onvermogen van de Raad van de Marokkaanse Gemeenschap in het Buitenland om al meer dan 15 jaar een voorstel te formuleren voor de parlementaire vertegenwoordiging. Dit is de belangrijkste taak waarvoor de Raad in het leven is geroepen".

"De stalen muur die is opgetrokken tussen deze instelling en de Marokkaanse gemeenschap in het buitenland heeft ertoe geleid dat het volwaardig burgerschap niet is gerealiseerd. De Raad van de Marokkaanse Gemeenschap in het Buitenland heeft nagelaten Koning Mohammed VI van advies te dienen," luidt de verklaring van het "Initiatief voor waardigheid en het recht op volwaardig burgerschap".

Lees ook: Premier spreekt over stemrecht Marokkaanse expats

De demonstranten herinnerden aan artikel 17 van de grondwet, waarin staat: "In het buitenland wonende Marokkanen genieten de rechten van een volwaardig burgerschap, met inbegrip van het actief en passief kiesrecht. Zij kunnen zich kandidaat stellen voor verkiezingen op het niveau van lokale, regionale en nationale kiesdistricten. De wet bevat de specifieke criteria voor toelaatbaarheid en onverenigbaarheid. Evenzo stelt het de voorwaarden en modaliteiten vast voor de daadwerkelijke uitoefening van het actief en passief kiesrecht vanuit de landen van verblijf."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team