Zoeken

Koning Mohammed VI: "Marokko heeft al zijn kinderen in het buitenland nodig"

22 augustus 2022 - 17:40 - Marokko

©

Koning Mohammed VI maakt zich zorgen over de plaats die Marokko biedt aan haar "kinderen" die in het buitenland wonen. Hij deelde deze zorg zaterdag tijdens zijn toespraak tot de natie, in het kader van de 69ᵉ verjaardag van de Revolutie van de Koning en het Volk.

In zijn toespraak heeft de Koning opgeroepen om meer inspanningen te leveren om een bedrijfsvriendelijk klimaat te creëren om investeringen van de Marokkaanse diaspora aan te trekken. De boodschap van de koning houdt rekening met Marokkanen over de hele wereld, met inbegrip van Joodse Marokkanen, meldt La vie eco.

Lees ook: Toespraak Koning Mohammed VI op 20 augustus 2022 (video)

Volgens de monarch moeten de inspanningen "ons uiteindelijk in staat stellen de profielen beter te leren kennen, permanent met hen in contact te zijn en hen de troeven voor te stellen waarover hun land beschikt". Hij verzocht overheidsinstellingen, de nationale financiële sector en het bedrijfsleven, om de investeerders zo goed mogelijk te steunen, door doeltreffende mechanismen van sponsoring, ondersteuning en partnerschap in te stellen. Hij benadrukte dat Marokko "al zijn kinderen en alle in het buitenland verworven vaardigheden" nodig heeft.

"In Marokko of elders, kan de Marokkaanse diaspora met haar vaardigheden een belangrijke bijdrage leveren aan de nationale ontwikkeling, vooral omdat zij thuis zijn op vele gebieden en in verschillende sectoren. Ze zijn een bron van trots voor Marokko en voor alle Marokkanen", aldus de Koning.

Mohammed VI vindt dat de administratieve traagheid een reëel obstakel blijft. De Marokkaanse diaspora wordt volgens hem nog te vaak geconfronteerd met hindernissen en moeilijkheden met betrekking tot administratieve aangelegenheden of het opstarten van hun projecten. Deze problemen moeten worden aangepakt. "De tijd is gekomen om deze gemeenschap het noodzakelijke kader te verschaffen, alsmede de middelen en voorwaarden, om het beste van zichzelf te geven, in het belang van hun land en haar ontwikkeling."

Lees ook: Marcouch onder indruk van "sterke troonrede" Koning Mohammed VI

De Marokkaanse gemeenschap in het buitenland wordt geschat op ongeveer vijf miljoen personen, waarbij nog honderdduizenden Marokkaanse Joden in het buitenland moeten worden bijgeteld, die zich in alle uithoeken van de wereld hebben gevestigd.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team