Zoeken

Marokko: aardbeving doet slapende waterbronnen ontwaken

11 oktober 2023 - 20:00 - Marokko

©

Na de verwoestende aardbeving die de provincie Al Haouz in Marokko trof, zijn er meerdere zuivere waterbronnen ontstaan in de regio Marrakech. Een opvallend verschijnsel dat de lokale bevolking en experts heeft verbaasd.

Sinds een maand kruist een stroom van helder water de weg tussen Taroudant en Marrakech, op een hoogte van 1500 meter. "Normaal gesproken zie je zo’n waterstroom alleen na hevige regenval. Dit volume is echt door de aardbeving ontstaan. Alles ligt in de handen van Allah," reageert Mohammed Mbarek, eigenaar van een nabijgelegen winkeltje, tegen France Info.

Lees ook: Aardbeving in Marokko: opgedroogde waterbronnen herleven na 20 jaar

De aardbeving van 8 september veroorzaakte dit geologische fenomeen, bevestigt professor Hassan Ibouh, gespecialiseerd in structurele geologie aan de universiteit van Marrakech. "Het water dat nu tevoorschijn komt, zat al in de bergen opgeslagen in poreuze rotsen. Fissuren en breuken in het gesteente vormen opslagplekken. De aardbeving heeft dit water bevrijd," legt hij uit.

Hoewel deze bronnen van zuiver water nu continu de Tizi N’Test vallei instromen, kunnen de bewoners van dit bergachtige gebied, dat gewend is aan droogte, het water voorlopig niet gebruiken vanwege de aanzienlijke schade veroorzaakt door de aardbeving. Driss Bouzid, voorzitter van Ighil Targ, geeft aan dat de focus nu ligt op de wederopbouw van landbouwterrassen en het aanpassen van irrigatiesystemen aan de nieuwe waterstroom.

Lees ook: Wonder in Ouneine: droge bron vloeit weer na 7 jaar

Opmerkelijk is dat terwijl sommige bronnen door de aardbeving zijn ontstaan, andere zijn verdwenen. "Dit gaat waarschijnlijk het leven van de mensen veranderen," zegt professor Ibouh. "Als een bron bij rijke landeigenaren verdwijnt, zal het land verlaten worden. Maar als een arme landeigenaar nu een waterbron op zijn land krijgt, kan dat zijn economische situatie compleet veranderen." De toekomst van deze bronnen hangt echter af van de komende winterse neerslag.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team