Zoeken

Ministerie: tientallen nieuwe waterbronnen in Marokko na zware aardbeving

12 januari 2024 - 07:00 - Marokko

©

Na de krachtige aardbeving in Marokko op 8 september 2023, die een zware tol eiste, zijn er ook positieve gevolgen waargenomen.

Tijdens een vergadering van de permanente commissie voor basisinfrastructuur in het Parlement, onthulde minister Nizar Baraka van Uitrusting en Water, dat de aardbeving tot de vorming van 69 nieuwe waterbronnen heeft geleid in de getroffen gebieden, waaronder 32 in de provincie Al Haouz. Het Koninklijk Centrum voor Ruimteteledetectie (CRTS) heeft een belangrijke rol gespeeld bij het lokaliseren van deze bronnen in de provincies Al Haouz, Chichaoua, Ouarzazate en Taroudant.

Lees ook: Verschijning watervallen na aardbeving blijft mysterie in Marokko

Nizar Baraka meldde verder dat de aardbeving zowel een toename als een afname van de stroming van sommige bestaande waterbronnen heeft veroorzaakt. Hij verzekerde dat de structurele veiligheid van de dammen intact is gebleven en ze geen schade hebben opgelopen. Ook benadrukte hij de reeks maatregelen die zijn ministerie heeft genomen om voldoende drinkwater te leveren aan de inwoners van deze regio’s. Dit omvat onder meer het transporteren van water met tankwagens en het installeren van 235 openbare fonteinen op 133 locaties waar tijdelijke opvangkampen zijn opgezet voor de getroffen bevolking, wiens huizen gedeeltelijk of volledig zijn verwoest.

Lees ook: Marokko: aardbeving doet slapende waterbronnen ontwaken

De aardbeving veroorzaakte bijna 3000 doden, 6125 gewonden en aanzienlijke schade aan gebouwen en infrastructuur, volgens de laatste update van de autoriteiten op 13 september. In totaal zijn 50.000 huizen volledig of gedeeltelijk ingestort.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team