Zoeken

Waterstof: Italië wil pijpleiding met Marokko

13 januari 2024 - 20:00 - Wereld

©

De Italiaanse autoriteiten hebben een haalbaarheidsstudie besteld voor de aanleg van een pijpleiding, bedoeld om Italië te voorzien van groene waterstof uit Marokko.

De Italiaanse regering heeft groen licht gegeven voor deze haalbaarheidsstudie van het ambitieuze grensoverschrijdende pijpleidingsproject, ook bekend als de Transalpin.

Lees ook: Project Europese waterstofnetwerk sluit Algerije uit

Lokale bronnen bevestigden dat het voorstel van de Italiaanse parlementariër van de Democratische Partij, Débora Serracchiani, heeft geleid tot deze vooruitgang. Het goedgekeurde document vraagt om een uitgebreide haalbaarheidsstudie van de pijpleiding die Marokko moet verbinden met de Italiaanse regio Triëst.

"Dit is de eerste goedkeuring van de regering voor de toewijzing van middelen om een haalbaarheidsstudie te financieren voor de Groene Corridor, gewijd aan het vervoer van groene waterstof geproduceerd in Marokko en getransporteerd via de haven van Triëst als logistiek platform voor de distributie van energiegrondstoffen in heel Centraal- en Oost-Europa via de transalpiene pijpleiding", verklaarde de Italiaanse parlementariër.

Lees ook: Marokko, toekomstige waterstofgigant?

Serracchiani benadrukte het belang van deze eerste stap die het begin markeert van de uitvoering van de onlangs ondertekende samenwerkingsovereenkomst tussen de Havenautoriteit van de Oost-Adriatische Zee en de Havenautoriteit van Tanger Med. Voor de politica is Marokko "de belangrijkste bestemming in het Middellandse Zeegebied voor onderzoek naar duurzame energieprocessen op basis van groene waterstof, waarvoor landen als Duitsland en Nederland belangstelling hebben". Deze samenwerking biedt Italië de kans "om de handelsbetrekkingen met Marokko te versterken".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team