Zoeken

Marokko investeert 90 miljard dirham in groene waterstof

25 november 2022 - 07:00 - Economie

©

Om de productie van groene waterstof en zijn derivaten te versnellen, heeft Koning Mohammed VI instructies gegeven. De monarch zat dinsdag in het koninklijk paleis in Rabat een werkvergadering over hernieuwbare energie voor.

De belangrijkste instructie van Koning Mohammed VI tijdens de vergadering was om zo snel mogelijk een operationeel en stimulerend "Marokkaans aanbod" te creëren dat de hele waardeketen van groene waterstof omvat. "Wij verwelkomen dit koninklijk besluit. Als cluster die heeft meegewerkt aan de ontwikkeling van de nationale routekaart voor waterstof hadden we deze sterke stellingname op het hoogste niveau nodig," aldus Yahya Zniber, voorzitter van het Green H2 Cluster.

Lees ook: Noor Midelt: de richtlijnen van Koning Mohammed VI

Verschillende Afrikaanse landen streven ernaar groene waterstof en daarvan afgeleide producten te produceren, waardoor de concurrentie in de sector steeds heviger wordt. "In het noorden en oosten van Afrika vallen Egypte, Algerije, Libië, Mauritanië, Soedan en Tsjaad op; in het zuiden van het continent Botswana, Namibië en Zuid-Afrika", meldt het dagblad Les Inspirations Eco.

Marokko wil voorzien in 4% van de wereldwijde behoefte aan groene energie. De nationale routekaart voor waterstof heeft tot doel groene waterstof te bevorderen als technologische oplossing voor energieomzetting en energieopslag. Dit is reeds gebeurd in Japan, Duitsland, Frankrijk, Denemarken en Spanje.

Lees ook: Groene energie: Marokko en EU sluiten pact

De binnenlandse vraag naar groene waterstof wordt geraamd op 4 TWh in 2030 met 2 GW aan hernieuwbare energie, 22 TWh in 2040 met 12 GW aan hernieuwbare energie, en 40 TWh in 2050 met ongeveer 20 GW aan hernieuwbare energie. Dit komt neer op "een totale investering van 90 miljard dirham in 2030 en 760 miljard dirham in 2050". De uitvoer wordt geraamd op 10 TWh in 2030 met 6 GW uit hernieuwbare energiebronnen, 46 TWh in 2040 met 25 GW en 115 TWh in 2050 met circa 60 GW.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team