Zoeken

Project Europese waterstofnetwerk sluit Algerije uit

14 juli 2023 - 13:00 - Economie

©

Algerije is niet opgenomen in het Europese waterstofnetwerk, in tegenstelling tot een eerdere versie van het plan dat enkele maanden geleden werd onthuld. Marokko maakt daarentegen wel deel uit van het project.

Het European Hydrogen Backbone (EHB) heeft zijn plannen voor het netwerk en de infrastructuur voor het transport van waterstof in Europa bijgewerkt, meldt El Periódico de la Energía. Verrassend genoeg is er in het nieuwe document geen verbinding met Algerije via de MedGaz-pijpleiding gepland, hoewel er oorspronkelijk was voorzien om tegen 2040 groene waterstof tussen Europa en Algerije te transporteren.

Lees ook: Groene waterstof: Marokko en Nederland sluiten deal

De bijgewerkte kaart bevestigt het voornemen om deze essentiële energiebron naar Marokko, Frankrijk en Italië over te brengen. De geplande waterstofleiding tussen Barcelona en Marseille, H2Med genaamd, die 792 kilometer lang is, moet worden aangesloten op Livorno in Italië, maar niet vóór 2040. De Frans-Spaanse verbinding wordt al in 2030 verwacht.

Lees ook: Marokko streeft naar voedselonafhankelijkheid dankzij groene waterstof

De sleutelverandering ligt in de evolutie van de MedGaz, die bedoeld is om groene waterstof te vervoeren in 2040. De pijpleiding naar Marokko zou de weg kunnen openen voor de export van Spaanse of zelfs Marokkaanse groene waterstof naar het hart van Europa.

Bladna.nl