Zoeken

Groene waterstof: Marokko en Nederland sluiten deal

21 juni 2023 - 22:09 - Marokko

©

De Marokkaanse premier Aziz Akhannouch en de Nederlandse premier Mark Rutte ondertekenden woensdag in Rabat een memorandum van overeenstemming en een partnerschapsovereenkomst voor de ontwikkeling van groene waterstofprojecten.

Groene waterstof stond centraal tijdens het bezoek van de Nederlandse premier Mark Rutte aan Marokko. Hij ontmoette op woensdag 21 juni premier Akhannouch om vaart te zetten achter de ontwikkeling van groene waterstofprojecten. Een memorandum van overeenstemming en een partnerschapsovereenkomst werden ondertekend door minister Nadia Fettah van Economie, en Financiën en minister Leila Benali van Energietransitie. De ceremonie vond plaats na een rondetafelconferentie over groene waterstof, schrijft persagentschap MAP.

Lees ook: Mark Rutte in Marokko: Marokkaanse Nederlanders eisen gesprek over mensenrechten

De twee regeringsleiders prezen tijdens deze gelegenheid ook de vriendschapsbanden tussen Marokko en Nederland. "De twee partijen spraken hun tevredenheid uit over de kwaliteit van de eeuwenoude vriendschappelijke betrekkingen tussen het Koninkrijk Marokko en het Koninkrijk der Nederlanden, die al meer dan vier eeuwen bestaan. Ze zijn blij met de huidige dynamiek van de bilaterale betrekkingen, die bevorderlijk is voor de totstandkoming van een strategisch partnerschap tussen de twee koninkrijken", aldus een persbericht van het kabinet van Aziz Akhannouch.

Rutte en Akhannouch bespraken ook het gezamenlijke communiqué tussen Marokko en Nederland dat in mei 2022 in Marrakech werd aangenomen. Dit communiqué vormt een routekaart voor de bilaterale samenwerking en bekrachtigt de gedeelde wens om op alle niveaus een permanente politieke dialoog te voeren en te werken aan de versterking van de samenwerking op economisch, sociaal en cultureel gebied. "In dit verband heeft de regeringsleider de dank van Marokko uitgesproken voor de positieve en constructieve houding van het Koninkrijk der Nederlanden ten aanzien van de kwestie van de territoriale integriteit van het Koninkrijk, dat de inspanningen van de speciale gezant van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties steunt en van mening is dat het autonomieplan dat Marokko in 2007 heeft gepresenteerd een serieuze en geloofwaardige bijdrage is aan het politieke proces onder leiding van de Verenigde Naties."

Lees ook: Nederlandse premier Rutte deze week op officieel bezoek in Marokko

Op economisch gebied benadrukten de twee partijen de noodzaak om nieuwe samenwerkingsmogelijkheden te identificeren op gebieden van gemeenschappelijk belang, om een strategisch kader voor economische samenwerking op te zetten, investeringen te bevorderen en de handel te versterken.

Bladna.nl