Zoeken

Marokko wil grote speler worden in productie groene waterstof

7 december 2020 - 19:40 - Economie

©

Marokko wil tegen 2030 ’s werelds grootste producent en exporteur van groene waterstof worden. Tijdens de World-Power-to-X Summit, een initiatief van Iresen en de Mohammed VI Polytechnische Universiteit, heeft Marokko zijn voornemens voor de ontwikkeling van de waterstofproductie onthuld.

Bij de start van deze top gaf de directeur-generaal van het Instituut voor onderzoek naar zonne-energie en nieuwe energiebronnen (Iresen), Badr Ikken, aan dat "Marokko niet alleen de ambitie heeft om een regionaal industrieel knooppunt voor groene waterstof te worden, maar ook een technologisch knooppunt op dit gebied", meldt LesEco.

Medeorganisator van het evenement en voorzitter van de Mohammed VI Polytechnische Universiteit (UM6P), Hicham El Habti, was het roerend eens met de statements van Ikken. De voorzitter van de Economische, Sociale en Milieuraad (CESE), Ahmed Reda Chami, benadrukte dat het voor de Marokkaanse consumenten belangrijk is dat de onzekerheid over de energievoorziening in toekomst wordt weggenomen en dat het koninkrijk de kans heeft om een wereldwijde speler te zijn in de globale energietransitie.

Marokko behoort tot de vijf landen in de wereld met het hoogste potentieel voor de productie en export van groene chemicaliën zoals methanol, waterstof en ammoniak. Volgens de minister van Handel, Industrie en de Groene en Digitale Economie, Moulay Hafid Elalamy, heeft het koninkrijk bovendien het voordeel dat het op een strategische plek tussen Europa en Afrika ligt. Ook de solide industriële basis van het land is een groot pluspunt voor de productie en export van groene waterstof, zegt Elalamy.

De minister van Energie, Mijnen en Milieu, Aziz Rebbah, haalde twee onderzoeken uit 2018 aan waarin staat "Marokko tegen 2030 minstens 4% van de wereldwijde markt voor groene waterstof zou kunnen veroveren".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team