Zoeken

Water, een diplomatieke kwestie voor Israël en Marokko

11 juni 2023 - 12:00 - Marokko

©

Het Marokkaans Verbindingsbureau in Israël en het Center for Jewish Impact organiseren aanstaande dinsdag een diplomatiek salon in Tel Aviv. Het hoofdthema van het evenement is "Water, een instrument voor regionale samenwerking tussen Marokko en Israël".

Het doel is om regionale samenwerking te verkennen en mogelijkheden te bekijken voor het opbouwen van weerbaarheid door middel van goed watermanagement. Zo’n 50 personen uit verschillende sectoren en met verschillende achtergronden zullen deelnemen aan het diplomatiek salon, waaronder ambassadeurs, diplomaten, academici en leiders uit de particuliere sector in Israël, Marokko en de MENA-regio.

Lees ook: Marokko zet zich schrap voor een extreme hitte deze zomer

Tijdens het evenement is een rondetafelgesprek gepland met speciale aandacht voor het delen van kennis en good practices met betrekking tot het gebruik van water, en technologieën voor de ontzilting. Deze middelen moeten ingezet worden om handelsrelaties en regionale samenwerking te versterken. Directeur Raphael Moog van de afdeling Watertechnologie van het Israëlische Exportinstituut zal het evenement animeren.

Aan het evenement zal ook worden deelgenomen door een aantal sleutelfiguren, waaronder ambassadeur Yoram Morad, speciaal gezant voor waterzaken bij het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken, Noam Weisbrod, hoogleraar hydrologie aan het Zuckerberg Instituut voor Wateronderzoek aan de Ben Gurion Universiteit, en Narjiss Lamarti Sefian, directeur van het Moulouya Water Basin Agency.

In een verklaring aan het Marokkaanse persagentschap MAP wees Abderrahim Bayoudh, hoofd van het Marokkaanse verbindingskantoor in Israël, op het belang van het salon in een tijd waarin de regio te kampen heeft met ernstige droogte en watertekorten, die nog worden verergerd door de uitdagingen van klimaatverandering. Hij benadrukte ook de cruciale rol van Marokko, dat een effectief beleid heeft geïmplementeerd om zijn watervoorraden te beheren door middel van een geïntegreerde aanpak en het structureren van projecten.

Lees ook: Extreme temperaturen in Marokko: warmterecords gebroken in 2022

Robert Singer, voorzitter van het Center for Jewish Impact, sprak de hoop uit dat de diplomatieke beurzen zullen dienen als een platform om inclusieve discussies te stimuleren en de regionale veerkracht te versterken. Het doel is om overheidsactoren, diplomaten, maatschappelijke organisaties en de particuliere sector samen te brengen in een constructieve aanpak, die gebaseerd is op samenwerking.

Bladna.nl