Zoeken

Dit zijn de vuilste stranden van Marokko

15 juni 2024 - 17:50 - Marokko

©

De kwaliteit van het zwemwater op de Marokkaanse stranden is er op vooruitgegaan, met 90,74% van de officiële meetpunten die voldoen aan de normen. Dit blijkt uit het jaarlijkse rapport van het ministerie van Energieovergang en Duurzame Ontwikkeling over de kwaliteit van het zwemwater en strandzand.

Van de 497 meetpunten voldeden er 421 aan de criteria om geclassificeerd te worden. 382 (90,74%) werden als "microbiologisch conform" beoordeeld, wat betekent dat ze voldoen aan de Marokkaanse normen.

Lees ook: Stranden Tanger bij vuilste stranden in Marokko

De overige 39 stations (9,26%) werden als ongeschikt voor zwemmen beschouwd. De vervuiling op deze stranden is te wijten aan de lozing van afvalwater, een hoge concentratie badgasten, onvoldoende hygiënische infrastructuur en klimaatverandering. Deze stations bevinden zich op 22 stranden in vijf kustregio’s: Tanger-Tetouan-Al Hoceima, Rabat-Salé-Kenitra, Casablanca-Settat, Souss-Massa en Dakhla-Oued Ed-Dahab.

Om de waterkwaliteit te verbeteren, roept het rapport op tot versterking van de rioleringssystemen in kustgebieden, beter onderhoud van sanitaire voorzieningen op de stranden en de uitvoering van beheersmaatregelen op basis van de profielen van het zwemwater.

Lees ook: Al Hoceima beperkt zwemmen op stranden

Minister Leila Benali van Energieovergang en Duurzame Ontwikkeling merkte op dat er "een lichte verbetering" is in de naleving van de normen, maar dat "het grootste probleem" de vervuiling door plastic (90%) blijft. Benali prees ook de inspanningen van de Mohammed VI Stichting voor Milieubescherming, die zich inzet voor schone stranden via programma’s zoals "Schone Stranden", "Blauwe Vlag" en "bharblablastic". De minister kondigde ten slotte aan dat er tools beschikbaar zijn voor burgers om de zwemwaterkwaliteit te controleren, waaronder een smartphone-app (Iplages).

Ranking van de vuilste stranden in Marokko

Regio Tanger-Tetouan-Al Hoceima:

 Calabonita (Al Hoceima)
 Quemado (Al Hoceima)
 Sabadilla (Al Hoceima)
 Torres (Al Hoceima)

Regio Rabat-Salé-Kenitra:

 Salé (Salé)
 Ain Atiq (Skhirat-Temara)

Regio Casablanca-Settat:

 Essanawbar/David strand (Benslimane)
 Mannesman (Mohammedia)
 Grand Zenata (Casablanca)
 Petit Zenata (Casablanca)
 Nahla Aïn Sebaâ (Casablanca)
 Chahdia (Casablanca)
 Oued Merzeg (Casablanca)

Regio Souss-Massa:

 Aftasse (Agadir-Ida-Outanan)

Regio Dakhla-Oued Ed Dahab:

 Likheira (Oued Ed Dahab)

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team