Zoeken

Marokkaanse stranden dit jaar schoner en veiliger

1 juni 2024 - 11:00 - Marokko

©

De Marokkaanse minister van Binnenlandse Zaken, Abdelouafi Laftit, zet zich in voor de bescherming en verbetering van de stranden in het kader van de voorbereidingen op het zomerseizoen 2024.

In antwoord op een vraag van een parlementslid over de maatregelen die worden genomen om de veiligheid en netheid van de Marokkaanse stranden tijdens de zomer te garanderen, kondigde Laftit aan dat hij een circulaire heeft gestuurd naar de gouverneurs van de provincies. Deze circulaire roept hen op om een ​​bestek op te stellen voor het beheer van de stranden, regionale comités op te richten en vergunningen af ​​te geven voor economische en commerciële activiteiten in overeenstemming met de strandbeheersplannen.

Lees ook: Stranden Tanger bij vuilste stranden in Marokko

Volgens de minister blijft zijn departement de naleving van de bepalingen van de gezamenlijke circulaire met het ministerie van Uitrusting en Water over het beheer en de bescherming van stranden door lokale overheden controleren. Er worden nationale en regionale vergaderingen georganiseerd om de inspanningen van de verschillende actoren te coördineren voor een goede voorbereiding op het zomerseizoen.

In overeenstemming met de instructies van Koning Mohammed VI, ondersteunt het ministerie, in samenwerking met de Mohammed VI Stichting voor Milieubescherming, lokale overheden bij het verbeteren van het strandbeheer, met name die welke vallen onder het "Schone Stranden"-programma, waarvan er 106 zijn.

Daarnaast voert het ministerie een aanvullend programma uit om lokale overheden technisch en financieel te ondersteunen bij de inrichting en animatie van stranden die niet onder het bovengenoemde programma vallen. Dit programma richt zich met name op het verbeteren van de netheid en het versterken van de veiligheid, door logistieke middelen te leveren en de capaciteiten van de reddingswerkers te versterken. Zo kunnen deze stranden mogelijk toetreden tot het "Schone Stranden"-programma. In totaal ontvangen 60 lokale overheden een financiële steun van 627 miljoen dirham.

Lees ook: Marokkaanse stranden leeggeplunderd door zandmaffia

Dit jaar is het aantal voor het publiek geopende stranden gestegen naar 231, aldus Laftit. Hij voegde eraan toe dat zijn departement 3315 reddingswerkers heeft aangeworven voor het huidige seizoen om de stranden te beveiligen en de interventiemiddelen te optimaliseren om reddingsacties te versnellen. Er worden ook 15 extra ambulances ingezet, naast 50 reddingsboten, 52 jetski’s, 9 quads, 262 reddingsvesten en andere uitrusting. Tot slot is er een bewustwordingsgids gepubliceerd met richtlijnen voor de veiligheid van vakantiegangers.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team