Zoeken

VS willen spaceshuttles in Marokko laten landen

9 juni 2021 - 18:20 - Marokko

©

Als onderdeel van de voorbereidingen voor African Lion 2021, stuurde het Pentagon in april militaire deskundigen van luchtmachtbases om het potentieel te beoordelen van Marokkaanse vliegvelden om geavanceerd Amerikaans materieel te herbergen, of zelfs om als alternatieve landingsplaats voor een spaceshuttle te dienen.

De Amerikaanse deskundigen "Devil Riders" van het Emergency Response Support Squadron van het Amerikaanse leger en leden van AFRICOM’s Air Mobility Command, voerden tests uit op vijf Marokkaanse militaire bases, waaronder Tan-Tan, Inezgane en Ben Guerir. Zij namen bodemmonsters van de start- en landingsbanen en evalueerden vervolgens hun weerstand, toegankelijkheid, de obstakels en het potentieel voor de ontwikkeling van diensten en infrastructuur rond deze bases, meldt de Spaanse website El Periodico. Deze tests werden uitgevoerd in het kader van de voorbereiding van de gezamenlijke Amerikaans-Marokkaanse militaire oefening African Lion 21, die maandag door Koning Mohammed VI werd gelanceerd.

Lees ook: Marokko: Spaans leger niet welkom bij African Lion 2021

Spanje neemt niet deel aan deze militaire oefeningen die tot 18 juni in de Sahara zullen plaatsvinden, niet om gezondheidsredenen zoals bronnen bij de defensiestaf schijnen aan te geven en ook niet om economische redenen. Het land werd eenvoudigweg uitgesloten door Marokko, als reactie op de ontvangst van Brahim Ghali op Spaans grondgebied om "humanitaire" redenen.

Lees ook: Militaire oefening "African Lion 21" vindt dit jaar plaats in de Sahara

In totaal nemen 7000 Amerikaanse en Marokkaanse soldaten, alsmede militairen uit andere Europese landen zoals Nederland, Italië en het Verenigd Koninkrijk, deel aan deze oefeningen, waarbij ook speciale troepen uit Canada, Tunesië en Senegal aanwezig zullen zijn.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team