Zoeken

VS geven prehistorische schatten terug aan Marokko

7 oktober 2023 - 09:00 - Cultuur

©

In een opvallend gebaar van internationale samenwerking heeft Marokko een aantal prehistorische fossielen teruggekregen. Deze fossielen werden onthuld in het Mohammed VI Museum voor Moderne en Hedendaagse Kunst in Rabat. De VS hebben de kostbare stukken, die ooit uit het koninkrijk waren meegenomen, teruggegeven.

Het evenement, onder toezicht van Mohammed Mehdi Bensaid, de Marokkaanse minister van Jeugd, Cultuur en Communicatie, werd bijgewoond door Puneet Talwar, de Amerikaanse ambassadeur in Marokko. Onder de teruggegeven fossielen bevindt zich een compleet schedel van een Mesosaurus en delen van de kaken van een Basilosaurid Cetatean.

Lees ook: Fossiel van Mosasaurus ontdekt in Marokko, met niet eerder geziene ’schroevendraaier-tanden’

In zijn toespraak haalde minister Bensaid een eerdere samenwerking aan waarbij de VS een fossiele krokodillenschedel hadden geretourneerd. Hij benadrukte dat dergelijke teruggaves deel uitmaken van een akkoord uit 2020, gericht op het bestrijden van de illegale handel in culturele goederen. Puneet Talwar lichtte het partnerschap toe dat in 2021 tussen de twee landen was gesloten om hun cultureel erfgoed te beschermen, wijzend op het vitale belang ervan voor Marokko.

Lees ook: Steur-fossiel van 66 miljoen jaar oud in Marokko gevonden

Het beschermen van cultureel erfgoed was een centraal thema tijdens het evenement. Farah Bouqartacha, Secretaris-Generaal van het Departement van Duurzame Ontwikkeling, besprak de inspanningen van Marokko om zijn geologisch erfgoed te behouden, waarbij ze de samenwerking tussen verschillende Marokkaanse ministeries benadrukte. Ze informeerde ook over een nieuw wetsvoorstel dat gericht is op het beschermen en versterken van het nationaal erfgoed.

Bladna.nl