Zoeken

Fossiel van Mosasaurus ontdekt in Marokko, met niet eerder geziene ’schroevendraaier-tanden’

21 mei 2023 - 20:00 - Marokko

©

Een team van Britse onderzoekers heeft in Marokko een nieuwe soort mosasaurus ontdekt, een reusachtige zeehagedis uit de tijd van de dinosauriërs, die opvalt door zijn unieke stervormige tanden.

Stelladens mysteriosus. Dat is de naam van een nieuwe soort mosasaurus, een zeehagedis uit het dinosaurustijdperk met vreemde, geribbelde tanden, anders dan alle andere bekende reptielen, meldt de Universiteit van Bath. De soort ontstond in het late Krijt-tijdperk (ongeveer 145 tot 66 miljoen jaar geleden) in Marokko en was ongeveer twee keer zo groot als een dolfijn. Hij had een unieke opstelling van tanden, met ribbels langs de tanden in een stervormig patroon, dat doet denken aan een kruisvormige schroevendraaier, aldus Sciencedaily.

Lees ook: ’Spookachtige’ voorouder van oude zeekrokodillen ontdekt in Marokko

"Het is een verrassing," zegt hoofdonderzoeker Dr. Nick Longrich, paleontoloog aan het Milner Center for Evolution van de Universiteit van Bath. Het lijkt niet op een mosasaurus, reptiel of welk gewerveld dier dan ook dat we al eerder hebben gezien. "Ik werk al meer dan twintig jaar aan de mosasaurus van Marokko en heb nog nooit zoiets gezien. Ik was zowel verbaasd als verrukt," zegt Dr Nathalie Bardet, een specialist in mariene reptielen aan het Nationaal Natuurhistorisch Museum in Parijs.

Deze en andere recente ontdekkingen uit Afrika suggereren dat de mosasaurus en andere zeereptielen zich snel ontwikkelden tot zo’n 66 miljoen jaar geleden, toen ze uitstierven na een asteroïde-inslag die ook de dinosauriërs en ongeveer 90% van alle soorten op aarde uitroeide.

Lees ook: Ontdekking belangrijke fossiele vindplaats in Marokko

"De fauna heeft een ongelooflijk aantal verrassingen opgeleverd: mosasauriërs met tanden die gerangschikt zijn als een zaag, een schildpad met een snorkel, een veelheid aan gewervelde dieren in verschillende vormen en maten, en nu dus een mosasaurus met stervormige tanden". De ontdekking van Stelladens toont aan dat zelfs na jaren van onderzoek naar fossielen uit Marokko, het gebied nog steeds rijk is aan nieuwe soorten die wachten om ontdekt te worden. "De vindplaatsen in Marokko geven een ongeëvenaard beeld van de ongelooflijke biodiversiteit vlak voor de grote crisis aan het einde van het Krijt-tijdperk," aldus Nour-Eddine Jalil, professor aan het Nationaal Natuurhistorisch Museum en onderzoeker aan de Cadi Ayyad Universiteit in Marokko.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team