Zoeken

Steur-fossiel van 66 miljoen jaar oud in Marokko gevonden

29 april 2023 - 22:00 - Marokko

©

Professor David Martill van de Universiteit van Portsmouth (Engeland) heeft in Marokko in samenwerking met plaatselijke onderzoekers een fossiel van een steur gevonden, van naar schatting meer dan 66 miljoen jaar oud. Een primeur in Afrika.

Het fossiel werd ontdekt bij een paleontologische opgraving tussen Khouribga en Oued Zem. "Ik merkte het fossiel op tijdens een bezoek aan een bekende Marokkaanse fossielenlocatie tijdens een excursie in november 2022", vertelde professor Martill aan het tijdschrift Cretaceous Research. Hij wees erop dat dit exemplaar het eerste in zijn soort is dat op het Afrikaanse continent werd ontdekt. Volgens de paleontoloog betekent dit dat deze soort, die voorheen enkel gevonden werd in de koude wateren van het noordelijk halfrond, ooit aanwezig was in Noord-Afrika.

Lees ook: Reusachtige megalodon-haai leefde 2,6 miljoen jaar geleden nabij Marokko

"We dachten dat deze steursoort alleen leefde in het noorden van Amerika, Europa, de Aziatische delen van Rusland en China, we hadden nooit gedacht ze aan te treffen in Afrika, India, Australië of Zuid-Amerika, de landmassa’s die samen Gondwana vormden, een supercontinent dat ongeveer 336 miljoen jaar geleden bestond en ongeveer 150 miljoen jaar geleden uiteen begon te vallen," verklaarde de specialist.

Lees ook: ’Spookachtige’ voorouder van oude zeekrokodillen ontdekt in Marokko

Steuren worden vaak beschouwd als levende fossielen, omdat hun voorouders dateren uit de tijd van de dinosauriërs, meer dan 200 miljoen jaar geleden. "Ze kunnen tot 7 meter lang worden en 1,5 ton wegen, hoewel dergelijke afmetingen tegenwoordig uiterst zeldzaam zijn", aldus het rapport. Het exemplaar, waarvan de ontdekking is opgetekend in het tijdschrift Cretaceous Research, bevindt zich nu in de collectie van de Universiteit Koning Hassan II in Casablanca.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team