Zoeken

Marokko plant tweede mega ontziltingsfabriek in Nador

14 oktober 2023 - 11:30 - Economie

©

In een streven naar duurzame watervoorziening heeft Marokko plannen aangekondigd voor een nieuwe zeewaterontziltingsinstallatie in Nador. Deze zal een capaciteit hebben van 250 miljoen kubieke meter per jaar volgens minister Nizar Baraka van Water en Infrastructuur.

Na de geplande fabriek in Casablanca, die naar verwachting 300 miljoen kubieke meter zal produceren, zal de fabriek in Nador zich richten op hernieuwbare energie. De fabriek zal niet alleen de kustgebieden voorzien in drinkwater, maar ook de druk verlichten op de waterreservoirs van het land. "Aanhoudende droogte de afgelopen vijf jaar heeft onze waterreserves uitgedaagd, wat heeft geleid tot beperkingen in stedelijke en landbouwgebieden", aldus de minister.

Lees ook: Marokko wil nucleaire ontziltingsinstallaties bouwen, Canarische Eilanden bezorgd

Met deze zorgen in het achterhoofd streeft Marokko ernaar om acht andere ecologisch verantwoorde ontziltingsinstallaties op te zetten. Dit komt bovenop de twaalf bestaande installaties die op fossiele brandstoffen draaien. Het ambitieuze doel is om tegen 2035 in totaal 1,3 miljard kubieke meter zoet water te leveren.

Lees ook: Ontzilting zeewater: Rusland wil in Marokko investeren

Daarnaast is er een ’water-snelweg’ opgezet om water vanuit het noordwesten te vervoeren naar regio’s zoals Rabat en Casablanca, die samen meer dan 12 miljoen inwoners tellen. Dit water is ook bedoeld voor het Al Massira-reservoir, dat momenteel slechts voor 2,5% gevuld is en voornamelijk de landbouwgebieden van Doukkala en Tadla irrigeert. Baraka benadrukt het strategische belang van deze projecten, vooral gericht op gebieden in Marokko die het zwaarst getroffen zijn door klimaatverandering.

Bladna.nl