Zoeken

Wordt Marokko Europa’s "toekomstige energiecentrale"?

15 augustus 2023 - 11:00 - Economie

©

De inspanningen tegenover klimaatuitdagingen moet meer dan ooit worden versterkt. Marokko koestert daarom ook veel ambities voor hernieuwbare energie, die het koninkrijk tot een bevoorrechte partner van Europa maakt. Het land streeft ernaar om tegen 2030 52% van zijn energie uit hernieuwbare bronnen te halen.

"Marokko’s ambities op het gebied van hernieuwbare energie vormen een gunstig voorstel voor zowel Europa als het land zelf", zegt Grammenos Mastrojeni, adjunct-secretaris-generaal van de Unie voor het Middellandse Zeegebied, in een interview met Arab News. Een van de ambities van het koninkrijk is om tegen 2030 52% van zijn binnenlandse elektriciteit uit hernieuwbare energiebronnen te halen, en een groot deel daarvan naar Europa te exporteren via onderzeese kabels. Dit initiatief zal niet alleen de schone energietransitie van het continent versterken, maar ook Marokko helpen zijn ontwikkelingsdoelstellingen te bereiken.

Lees ook: Marokko wordt wereldmacht in groene energie

Marokko, de toegangspoort tot Europa, kan rekenen op de steun van de Europese Unie. Deze heeft zich geëngageerd in programma’s ter waarde van 624 miljoen euro om de overgang van het koninkrijk naar "groene energie" te ondersteunen, de strijd tegen illegale migratie aan te gaan en cruciale hervormingen te vergemakkelijken op gebieden zoals sociale bescherming, klimaatbeleid en openbaar bestuur. Een andere ambitie is het bouwproject van de langste onderzeese kabel ter wereld (3800 km) die Marokko met het Verenigd Koninkrijk zal verbinden. Dit project, met een totale geschatte kostprijs van 16 miljard Britse pond, zal het Verenigd Koninkrijk voorzien van 8% van zijn elektriciteitsbehoeften en honderden banen in Schotland creëren. Het project zal het Verenigd Koninkrijk helpen zijn doelstelling van nul koolstofuitstoot tegen 2035 te bereiken. Britse en Emirati-investeerders beloven al een financiële bijdrage van 30 miljoen Britse pond (34,8 miljoen euro).

Lees ook: Kan Marokko de energiecrisis in Europa oplossen?

Bedrijven zoals Wave Beat ondersteunen Marokko in zijn dynamiek om over te stappen van traditionele energiebronnen naar milieuvriendelijke oplossingen en het zoeken naar geavanceerde oplossingen. "Het bedrijf wordt gedreven door een scherp gevoel van verantwoordelijkheid jegens de samenleving en het milieu", zegt Mohamed Taha el-Ouaryachi, medeoprichter van Wave Beat. "We proberen op een significante manier bij te dragen aan de lopende energietransitie in Marokko."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team