Zoeken

Europa richt zicht tot Marokko voor arbeidstekorten

21 november 2023 - 22:00 - Economie

©

Europa wordt geconfronteerd met arbeidstekorten in diverse sectoren en richt zich nu op landen als Marokko, Tunesië en Egypte. De Europese Unie heeft al partnerschappen gesloten met deze landen, maar ook met Bangladesh en Pakistan, om de arbeidstekorten aan te pakken.

Zo is Duitsland van plan 10.000 Marokkanen op te leiden en biedt Italië van 2023 tot 2025 ruim 452.000 werkvergunningen aan. Daarnaast heeft de EU de legale migratie aanzienlijk verhoogd tot 3,5 miljoen, waarvan 1,2 miljoen bedoeld is voor arbeid, volgens L’Opinion. Vorig jaar bedroeg het aantal irreguliere migrantenaankomsten ongeveer 330.000. In de EU-landen wonen tien miljoen werknemers van niet-Europese nationaliteit. "Zonder hen zou niets functioneren", zegt Ylva Johansson, commissaris voor Binnenlandse Zaken.

Lees ook: Qatar Airways werft aan in Marokko, "belastingvrije salarissen"

Ondanks deze maatregelen blijven de arbeidstekorten bestaan en vormen ze een bedreiging voor de concurrentiepositie en openbare diensten van de EU-landen, variërend van bouw tot gezondheidszorg, ouderenzorg en transport. In totaal zijn 42 sectoren geïdentificeerd door de Europese Commissie voor Migratie en Vaardigheden. Een belangrijke oorzaak van de tekorten is de vergrijzing van de Europese bevolking. "Brussel, we hebben een probleem", waarschuwt Margaritis Schinas, vicevoorzitter van de Europese Commissie voor Migratie en Vaardigheden. Om dit probleem aan te pakken, heeft de commissie een plan ontwikkeld om buitenlandse werknemers aan te trekken in sectoren waar Europese bedrijven geen lokale arbeidskrachten kunnen vinden. "75% van de MKB’s" heeft hiermee te maken, aldus de commissaris.

Lees ook: Israël gaat Marokkanen aanwerven

Europa heeft naar verwachting tussen 2023 en 2030 tussen 1 en 2,5 miljoen extra werknemers nodig voor de ecologische transitie en 11 miljoen professionals voor de digitale sector. Gezien de urgentie roept de Commissie op tot de oprichting van een platform dat Europese bedrijven met buitenlandse werknemers verbindt. Ook beveelt ze de lidstaten aan om de erkenning van beroepskwalificaties uit derde landen te vergemakkelijken, aangezien het huidige complexe en bureaucratische proces velen ontmoedigt. "Europa bevindt zich in een wereldwijde strijd om talent, net als voor kritieke materialen en energie... En we strijden tegen zeer krachtige concurrenten die buitenlandse werknemers met open armen verwelkomen: de Verenigde Staten, Canada, Nieuw-Zeeland, Australië", benadrukt Margaritis Schinas.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team