Zoeken

VS: Democraten keren zich tegen Sahara-decreet Trump

18 juni 2021 - 10:00 - Wereld

©

Vooralsnog lijkt het erop dat de Verenigde Staten de aanvullende beloften op de erkenning van de Marokkaanse soevereiniteit over de Sahara niet na gaan komen. Al vijf maanden is er niets meer vernomen van de Amerikaanse plannen om een consulaat te openen in de Marokkaanse Sahara en ook rond de aankoop van Amerikaanse gewapende MQ-9B drones is het stil. Beide beslissingen worden momenteel geblokkeerd door het Amerikaanse Congres.

De Amerikanen hadden onder de regering-Trump nog besloten om een praktische invulling te geven aan het erkenningsdecreet door een consulaat te openen in de Marokkaanse Sahara en door de verkoop van MQ-9B drones aan Marokko, hebben betrouwbare bronnen binnen het Amerikaanse Congres toevertrouwd aan de ochtendkrant La Vanguardia. Met het aantreden van president Joe Biden zijn deze besluiten echter flink vertraagd.

Lees ook: "Voor de Verenigde Staten is Marokko betrouwbaarder dan Spanje"

Sinds de Democraten ook in de commissie Buitenlandse Zaken de overhand hebben gekregen, lijken de besluiten aangaande Marokko niet meer prominent op de agenda te staan. Voor de commissie, die wordt gedomineerd door de Democraten, hebben deze projecten geen prioriteit. Ook is het overlegorgaan van mening dat de verkoop van MQ-9B drones die door Biden’s voorganger Donald Trump was toegezegd aan Koning Mohammed VI, niet door zou moeten gaan.

Sommige Democraten dringen er bij Joe Biden op aan om de gemaakte afspraken met Marokko niet na te komen. In februari was er al een groep van 27 Democraten die de Amerikaanse president ervan probeerde te overtuigen om de erkenning van de Marokkaanse soevereiniteit over de Sahara terug te draaien.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team