Zoeken

"Voor de Verenigde Staten is Marokko betrouwbaarder dan Spanje"

8 juni 2021 - 12:20 - Marokko

©

Volgens de Spaanse politicoloog Pedro Altamirano is Marokko een vaste waarde geworden voor defensie en "een trouwe partner van de Verenigde Staten die betrouwbaarder is dan Spanje".

"De Verenigde Staten onderhouden betrekkingen met Spanje vanwege de onbetwistbare geostrategische waarde van het schiereiland en de nauwe samenwerking met de Spaanse marine, maar niet veel meer," zegt de Spaanse politicoloog Pedro Altamirano in een artikel dat is gepubliceerd op de website Alerta digital. Hij wijst op "een gebrek aan betrouwbaarheid" van Spanje dat is toegenomen na het aan de macht komen van Pedro Sanchez, "bondgenoot van totalitaire regimes, waaronder Venezuela en Algerije".

Lees ook: Viering 200-jarig bestaan Amerikaanse legatie in Tanger

"Na de Amerikaanse erkenning van het Marokkaanse karakter van de Sahara in december 2020, heeft Spanje met de regering Sanchez gesteund door de extremisten van Podemos, besloten om de tegenovergestelde weg in te slaan door het Polisario-front te blijven steunen, en zo de woede van de Verenigde Staten en Marokko op te wekken," zegt de deskundige. Hij wijst er ook op dat het Iberische schiereiland nu al de prijs betaalt voor zijn wangedrag. Pedro Altamirano noemt als voorbeeld de uitsluiting van Spanje uit de militaire oefening African Lion 2021.

Lees ook: Amerikaanse State Department en CIA gebruiken Marokkaanse kaart met Sahara

Nu staan de Verenigde Staten en de NAVO wantrouwig tegenover Spanje, waardoor de blik gericht wordt op "een nieuwe belangrijke speler op de as Canarische Eilanden-Balearen, die in korte tijd met de hulp van de Verenigde Staten, een vaste waarde is geworden voor de defensie, in dit geval het koninkrijk Marokko, een trouwe partner van de Verenigde Staten, en betrouwbaarder dan Spanje", zo analyseert de deskundige.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team