Zoeken

Sahara-erkenning: regering Biden heeft nog geen besluit genomen

7 mei 2021 - 20:20 - Wereld

©

Hoewel Marokko stevig lobbyt in de Verenigde Staten om te verzekeren dat de regering van president Joe Biden het decreet van zijn voorganger Donald Trump waarin de Verenigde Staten de Marokkaanse soevereiniteit over de Sahara erkennen, niet zal annuleren, heeft een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken laten weten dat er nog "geen besluit is genomen".

De televisiezender Al Hurra meldt dat het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken nog geen besluit heeft genomen over het al dan niet intrekken van het erkenningsbesluit. De verklaring van de regering-Biden staat haaks op een bericht van de website Le Desk van afgelopen maandag. Hierin wordt een anonieme bron binnen het Marokkaanse ministerie van Buitenlandse Zaken aangehaald die verklaart dat het hoofd van de Amerikaanse diplomatie, Antony Blinken, aan zijn Marokkaanse ambtsgenoot Nasser Bourita heeft laten weten dat het decreet niet zal worden teruggedraaid.

De woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken reageerde tijdens het interview met de zender Al Hurra op de berichtgeving van Le Desk. "Zo’n beslissing is niet genomen. We voeren privégesprekken met de partijen over de beste manier om verder te gaan". Volgens Mohamed Cherkaoui, een Marokkaanse academicus die is gevestigd in de Verenigde Staten, is het onmogelijk dat journalisten van Le Desk de inhoud van het telefoongesprek over de Sahara-erkenning tussen Blinken en Bourita kennen. Hij vermoedt dat de website is getipt door Israël.

Het decreet waarin de Verenigde Staten de Marokkaanse soevereiniteit over de Sahara erkennen is op 10 december 2020 ondertekend door de voormalige Amerikaanse president Donald Trump. Sindsdien hebben 27 senatoren de nieuwe president Joe Biden opgeroepen om het besluit ongedaan te maken. Marokko heeft op zijn beurt steun gezocht bij de AIPAC, een Israëlische lobbygroep in de Verenigde Staten.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team