Zoeken

Kan Joe Biden de erkenning van de Marokkaanse Sahara ongedaan maken?

15 december 2020 - 19:40 - Wereld

©

Nu de vertrekkende Amerikaanse president Donald Trump op 10 december de Marokkaanse soevereiniteit over de Sahara heeft erkend, rijst de vraag of zijn opvolger Joe Biden het besluit ongemoeid laat of dat hij het wellicht ongedaan wil maken.

Op basis van de Amerikaanse grondwet heeft de Amerikaanse president vrijwel alle bevoegdheden op het gebied van buitenlands beleid en staatserkenning. "Trump heeft zelfs het exclusieve recht om de staatssoevereiniteit over specifieke gebieden te erkennen. Het congres kan hem niet dwingen zichzelf tegen te spreken, maar kan niettemin zijn beslissing wijzigen", zegt advocaat Shathil Nawaf Taqa tegen het tijdschrift Jeune Afrique.

Dezelfde bevoegdheden die door Trump zijn gebruik voor het besluit om de soevereiniteit over de Sahara te erkennen, kunnen door Biden evengoed worden gebruikt om de erkenning weer terug te draaien. "Logischerwijs, als hij één ding kan erkennen, kan hij ook het tegenovergestelde erkennen", zegt de advocaat. Gezien er zich in de Amerikaanse geschiedenis nog nooit een dergelijk scenario heeft ontvouwen, is het volgens Nawaf Taqa onwaarschijnlijk dat Biden het besluit ongedaan zal maken.

De verkozen president Joe Biden heeft nog niet gereageerd op het besluit over de erkenning van de zittende president.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team