Zoeken

Spanje vreest dat Biden het besluit van Trump over de Sahara niet terugdraait

1 maart 2021 - 20:00 - Wereld

©

Spanje vreest ervoor dat de nieuwe Amerikaanse president Joe Biden, het decreet van Donald Trump over de erkenning van de Sahara als Marokkaans grondgebied behoudt. Dat bericht El Mundo.

Het blad schrijft dat de Spaanse regering "de indruk heeft dat de beslissing niet die van Trump is, maar die van de Verenigde Staten". Dit zou betekenen dat Biden de erkenning van de soevereiniteit van Marokko over de Sahara niet zal terugdraaien. De recente verklaringen van de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken Arancha Gonzales Laya, bevestigen deze hypothese.

Arancha Gonzales Laya vertelde in het Spaans Parlement dat het standpunt van Spanje omtrent de Sahara-kwestie "niet is veranderd" en dat Spanje het proces van de Verenigde Naties blijft steunen, dit om een "blijvende en wederzijds aanvaardbare politieke oplossing" te bereiken. De bewindsvrouw prees tegelijkertijd de "uitstekende betrekkingen" tussen Marokko en Spanje en noemde het koninkrijk "een goede partner en vriend".

Spanje zet zich volgens de minister al maanden in om António Guterres, secretaris-generaal van de VN, te overtuigen om een nieuwe speciale gezant voor de Sahara te benoemen. Haar verklaringen hebben voor veel ontevreden reacties gezorgd onder parlementsleden die de Polisario steunen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team