Zoeken

Ophef om vrouw met hoofddoek op legerkalender in Frankrijk

9 november 2022 - 23:00 - Wereld

©

Een foto van een vrouw met een hoofddoek op een kalender van het Franse ministerie van Defensie, leidde tot een felle polemiek in het Europees land. Het departement van Sébastien Lecornu probeerde opheldering te verschaffen, maar kon niet overtuigen.

Het begon allemaal met een publicatie van Damien Rieu, een voormalig lid van de extreemrechtse partij Génération Identitaire en nu lid van de partij van voormalige presidentskandidaat Eric Zemmour. Hij bekritiseerde de aanwezigheid van een vrouw met een hoofddoek op een kalender met daarop het logo van het ministerie van Defensie. Volgens Le Figaro veroordeelde hij deze vorm van "publiciteit voor de islamitische sluier".

Lees ook: Frankrijk: ophef door muurschildering van gesluierde vrouw

De minister noemde de zaak een nepnieuws en ontkende formeel. "Op sociale netwerken circuleert een foto van een kalender van het ministerie van Defensie. Het is een fotomontage. Wees waakzaam en verspreid geen valse informatie," twitterde hij.

Lees ook: Bella Hadid haalt uit naar hoofddoekbeleid België

Maandag werd het ministerie van Sébastien Lecornu met de neus op de feiten gedrukt. "Na grondig onderzoek is de kalender die op sociale netwerken circuleert een initiatief van een team van een afdeling van het ministerie. Maar dit project is nooit erkend door de hiërarchie. Het is een intern resultaat van een afdeling en heeft geen officiële waarde. [...] Het idee achter de keuze van de foto was het waarderen van lokaal aangeworven burgerpersoneel dat een belangrijke bijdrage levert aan de missies van onze strijdkrachten," verklaarde het ministerie.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team